Sałatka w stylu śródziemnomorskim

    Sałatka w stylu śródziemnomorskim

    4polubienia
    6godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pikantny dressing podkreśla smak pieczonych warzyw. Jest to jedna z tych sałatek, którą można podać o każdej porze dnia - jako zdrowy posiłek w dzień powszedni, jako przystawkę podczas proszonej kolacji albo jako dodatek do ryby, mięsa lub drobiu z grilla w czasie niedzielnego obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 bakłażan, pokrojony w plasterki grubości 1 cm
    • 1 czerwona papryka, pokrojona na ćwiartki
    • 1 żółta papryka, pokrojona na ćwiartki
    • 4 młode cukinie, przekrojone wzdłuż na pół
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 4 filety anchois, odsączone i drobno posiekane
    • 2 łyżki świeżego rozmarynu, bardzo drobno posiekanego
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżego rozmarynu, do przybrania
    • Sos miodowo-musztardowy
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka czerwonego octu winnego
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 1 łyżeczka musztardy dijon

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 6godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ułożyć jedną warstwę plastrów bakłażana na dużej blasze. Obłożyć czerwoną i żółtą papryką oraz cukinią, przekrojoną stroną do góry.
    2. Lekko posmarować warzywa oliwą wymieszaną z czosnkiem, używając pędzelka. Posypać posiekanymi anchois i rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piec 25-30 minut.
    3. Przykryć warzywa folią aluminiową i piec jeszcze 10-15 minut, aż zrobią się miękkie. Rozłożyć je na półmisku i skropić sokami z pieczenia.
    4. Utrzeć wszystkie składniki sosu i polać nim warzywa. Przykryć i odstawić. Kiedy całkowicie ostygną, wstawić sałatkę do lodówki, co najmniej na 4 godziny, by się marynowała.
    5. Wyjąć sałatkę z lodówki na godzinę przed podaniem, by ogrzała się do temperatury pokojowej. Udekorować gałązkami rozmarynu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ A, B6, E, kwas foliowy * ✓ B12, niacyna, żelazo, potas

    Zalety

    • Bakłażany są pysznym wypełniaczem o niskiej wartości kalorycznej: 100 g tego warzywa zawiera zaledwie 15 kcal. Niestety, wchłaniają mnóstwo oleju podczas smażenia, dlatego lepiej je upiec. * • Rozmaryn stymuluje układ nerwowy i układ krążenia, a także wpływa kojąco na układ trawienia. * • Cukinia zawiera witaminę B1 i B6. * • Wszystkie warzywa wchodzące w skład tej potrawy zawierają sporo błonnika, a także dostarczają organizmowi mnóstwo witamin i mikroelementów.

    Inne propozycje

    • Cukinię można zastąpić 220 g podłużnych pomidorów, przekrojonych na połówki, a rozmaryn świeżym tymiankiem. Piec bakłażany oraz paprykę 30 minut, następnie dodać pomidory i piec jeszcze 15 minut, nie przykrywając folią. * • Aby przygotować wegetariańską wersję tej potrawy, należy pominąć anchois, a zamiast nich dodać 2 łyżki kaparów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis