Sałatka na ciepło z młodych ziemniaków z burakami i pastrami

    Sałatka na ciepło z młodych ziemniaków z burakami i pastrami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta pyszna sałatka jest bardzo kolorowa, a jogurt i sos koperkowy nadają jej niezwykły smak. Aby posiłek był bardziej sycący, można podawać sałatkę z cienkimi kromkami żytniego chleba lub pumpernikla.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 675 g małych młodych ziemniaków
    • 3 buraki, ugotowane i obrane (ok. 250 g)
    • 125 g mrożonego zielonego groszku
    • 85 g pastrami
    • 6 cebulek dymek, w plasterkach
    • Sos koperkowy
    • 4 łyżki naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • 1 łyżka majonezu
    • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • 2 łyżki koperku, posiekanego
    • 1 łyżka kaparów, wypłukanych i posiekanych
    • Do przybrania
    • 6 rzodkiewek, w plasterkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Gotować ziemniaki w mundurkach w lekko osolonym wrzątku około 15 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i pokroić w grube plastry.
    2. W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, wymieszać wszystkie składniki sosu, a buraki pokroić w słupki długości około 3 cm. Gotować groszek 2-3 minuty w kuchence mikrofalowej, albo w garnku, we wrzątku do miękkości. Dokładnie odcedzić.
    3. Pokrojone ziemniaki wrzucić do dużej miski sałatkowej razem z groszkiem, pastrami i połową pokrojonej dymki.
    4. Tuż przed podaniem dodać buraki, lekko wymieszać i skropić sosem. Posypać pozostałą dymką i pokrojoną rzodkiewką. Podawać na ciepło.

    Inne propozycje

    • Można przygotować tę sałatkę dla wegetarian — zamiast pastrami dodać 85 g ementalera albo 2-3 jajka na twardo pokrojone na ćwiartki. * • Można także zastąpić pastrami śledziem lub rolmopsem pokrojonym w paski.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis