Pączki z rodzynkami

    Pączki z rodzynkami

    1polubienie
    3godz.15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Przepis na te pączki dostałam od mojej babci, która je robiła właśnie w taki sposób. Wymagają trochę czasu i cierpliwości, ale są tego warte. Tradycyjnie pączki smaży się na smalcu, ale w można też wykorzystać olej. Ja przeważnie mieszam smalec i olej pół na pół. Po wyciągnięciu pączków z garnka babcia przekładała je do dużej papierowej torebki, która wchłaniała dużo oleju. Następnie przekładała je do innej, czystej torebki, dodawała cukier puder i potrząsała workiem.

    Składniki
    ilość sztuk: 50 pączków

    • 475 ml (2 szklanki) mleka
    • 20 g świeżych drożdży
    • 80 g (1/2 szklanki) rodzynek, drobno posiekanych
    • 120 ml (1/2 szklanki) ciepłej wody
    • 4 żółtka
    • 1 jajko
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 55 g masła, roztopionego
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 50 g (1/2 szklanki) skórki z pomarańczy
    • 1 łyżeczka soli
    • 750 g (6 szklanek) mąki
    • 2 l oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Mleko należy podgrzać w małym rondelku aby prawie zaczynało się gotować, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić aby było letnie. W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Dodać 2 szklanki mąki. Dobrze wymieszać i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu.
    2. Rozmiękczyć posiekane rodzynki, namaczając je w ciepłej wodzie przez 30 minut.
    3. Wymieszać jajko z żółtkami, cukrem, wanilią, roztopionym masłem lub margaryną, solą i skórką pomarańczową. Dodać do wyrośniętych drożdży. Dodać rodzynki i mieszaninę z jaj, i dobrze wymieszać. Dodać 4 szklanki mąki i starannie wymieszać, tworząc gładką kulę. Ciasto będzie dość miękkie, ale nie rzadkie. Przykryć ciasto i zostawić, żeby urosło dwukrotnie. Kiedy wyrośnie, ugnieść ciasto w kierunku dna miski i ponownie pozostawić do wyrośnięcia (znów powiększy się dwukrotnie).
    4. Z ciasta uformować 1,5 cm kulki, odstawić, żeby urosły dwukrotnie. W głębokim garnku rozgrzać olej do 190°C.
    5. Wkładać po 2 lub 3 kulki jednocześnie na rozgrzany tłuszcz. Obrócić, kiedy uzyskają głęboki złocisty kolor. Jeśli wyciągniemy pączki zbyt szybko, ciasto w środku może być surowe. Po skończeniu smażenia, odsączyć pączki z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis