Sałatka chińska z kurczaka i awokado w pikantnym sosie balsamicznym

    Sałatka chińska z kurczaka i awokado w pikantnym sosie balsamicznym

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta doskonała sałatka zawiera podsmażane płaty mięsa kurczaka oraz indyka w gorącym pikantnym sosie z awokado i pomidorkami koktajlowymi. Chude mięso indyka świetnie zastępuje bekon i nadaje sałatce podobny pikantny smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sałatka z pomidorów i awokado
    • 2 serca sałaty rzymskiej, podzielone na liście
    • 50 g rukwi wodnej
    • 2 dojrzałe awokado
    • sok z ½ cytryny
    • 250 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na pół
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • Kurczak
    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
    • 300 g piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych w paski
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • 100 g bekonu z indyka, pokrojonego w kostkę
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Przygotować sałatkę. Włożyć liście sałaty i rukwi wodnej do dużej szerokiej salaterki. Obrać awokado, pokroić je w grube plasterki i zamoczyć w soku z cytryny, żeby nie zbrązowiało. Rozłożyć kawałki awokado, pomidorów i czerwonej cebuli na liściach sałaty i rukwi wodnej. Odstawić sałatkę.
    2. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać czosnek i smażyć około 30 sekund, aż zmięknie.
    3. Wrzucić kawałki kurczaka i podsmażać metodą stir-fry 2–3 minuty, aż mięso zmieni kolor.
    4. Dodać miód, ocet oraz musztardę i wymieszać. Wrzucić bekon z indyka i podsmażać minutę, żeby pozostał miękki i soczysty (nie wolno go przesmażyć, bo będzie zbyt suchy). Przyprawić.
    5. Nałożyć łyżką mięso na sałatkę. Delikatnie wymieszać i podawać razem z chrupiącym pieczywem.

    Inne propozycje

    Jeśli chcemy, żeby potrawa miała łagodniejszy smak, możemy zamiast małej czerwonej cebuli użyć 2 szalotek.

    Punkty dla zdrowia

    • Bekon z indyka, który jest dostępny w dużych supermarketach, zawiera znacząco mniej tłuszczu niż zwykły bekon i jest mniej kaloryczny: 100 g zawiera tylko 1,6 g tłuszczów oraz 99 kcal w porównaniu z 21 g tłuszczów i 249 kcal w tej samej ilości wagowej chudego bekonu.

    • Chociaż awokado zawiera dużo tłuszczu, w większości są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest bogatym źródłem witaminy B₆ – jedno awokado dostarcza równowartość połowy zalecanego dziennego spożycia tej witaminy.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy B₆. Dobre źródło niacyny, potasu, witaminy C i witaminy E. Dość dobre źródło miedzi, kwasu foliowego, żelaza, selenu, witaminy A, witaminy B₁, witaminy B₁₂ oraz cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis