Roladki figowe

    Roladki figowe

    1polubienie
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto pyszny, choć niezwykle prosty deser – kruche ciasto ze wspaniałym nadzieniem z fig. Naturalna słodycz i pełny smak suszonych fig nie wymagają już niczego, poza sokiem cytrynowym.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 roladek

    • 115 g mąki białej
    • 115 g mąki razowej
    • 150 g masła, pokrojonego na małe kawałki
    • 65 g jasnego brązowego cukru
    • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
    • 2 żółtka
    • 250 g suszonych fig, drobno posiekanych
    • 2 łyżki soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Przesiać oba gatunki mąki do miski. Dodać masło i rozetrzeć z mąką palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
    2. Dodać cukier, esencję waniliową i żółtka, wyrobić gęste ciasto, dolać w razie potrzeby 1–2 łyżki wody (można też utrzeć mąkę i masło mikserem, a następnie dodać cukier, esencję waniliową oraz żółtka i krótko wyrobić). Zawinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
    3. Włożyć figi do rondelka z grubym dnem i wlać 6 łyżek wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 3–5 minut, aż trochę zmiękną i wchłoną wodę. Przełożyć je do miski i lekko ugnieść widelcem. Wymieszać z sokiem cytrynowym i odstawić, żeby wystygły.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 50 x 15 cm na blacie oprószonym mąką. Przekroić je wzdłuż na dwa paski.
    5. Wyłożyć po połowie nadzienia figowego na oba paski, wzdłuż jednego z dłuższych boków. Zawinąć drugi dłuższy bok na nadzienie, żeby powstał rulonik. Starannie ścisnąć jego krawędzie.
    6. Spłaszczyć nieco oba ruloniki. Ostrym nożem pokroić każdy na 10 kawałków i przełożyć na nasmarowaną blachę. Nakłuć każdą roladkę widelcem lub naciąć ostrym nożem. Piec 12–15 minut, aż się trochę przyrumienią.
    7. Przełożyć roladki na metalową kratkę, żeby wystygły. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku 2–3 dni (nie mieszać z innymi ciastkami, żeby kruche ciasto nie zrobiło się miękkie).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    Roladki wiśniowo-jabłkowe. Udusić w rondelku 100 g suszonych wiśni z 5 łyżkami wody oraz drobno posiekanym jabłkiem. Kiedy owoce wchłoną wodę, użyć ich jako nadzienia zamiast fig.

    Punkt dla zdrowia

    • Suszone owoce są dość dobrym źródłem żelaza, szczególnie dla osób, które jadają mało czerwonego mięsa lub nie jedzą go w ogóle. Oprócz żelaza, suszone figi dostarczają też sporej ilości wapnia. Wystarczą 3 suszone figi (55 g), by zapewnić około 20 procent zalecanego dziennego spożycia wapnia oraz 17 procent zalecanego dziennego spożycia żelaza kobiecie w wieku 19–50 lat.

    1 roladka zawiera

    Dość dobre źródło witaminy A oraz witaminy B.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis