Ravioli po sardyńsku z ziemniakami

    Ravioli po sardyńsku z ziemniakami

    2polubienia
    4godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tłuczone ziemniaki z twarożkiem i parmezanem, doprawione czosnkiem i ziołami, tworzą smakowite nadzienie pierożków ravioli. Niewielką ilość oliwy dodaje się do nich tuż przed podaniem. Nie straci ona ani odrobiny smaku, a danie będzie wyglądało na bardziej tłuste, niż jest w rzeczywistości.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g ziemniaków, gotowanych i tłuczonych
    • 3 łyżki serka śmietankowego
    • 5 cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 4 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
    • 4 łyżki parmezanu, świeżo startego
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 jajko, lekko ubite
    • 450 g dojrzałych pomidorów lub 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • Ciasto na pierożki
    • 450 g mąki
    • 4 jajka, lekko ubite
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 4godz.10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Przygotować ciasto na pierożki. Wsypać mąkę do miski, dodać szczyptę soli i zrobić pośrodku zagłębienie. Wlać w nie jajka i oliwę. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto, początkowo widelcem, a następnie rękami. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody, żeby ciasto było gęste. Zagniatać 5-10 minut, aż zrobi się jednolite. Włożyć do torebki foliowej i odstawić w temperaturze pokojowej na godzinę.
    2. Wymieszać utłuczone ziemniaki z serkiem śmietankowym, dymką, natką pietruszki oraz połową tymianku, parmezanu i czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać.
    3. Pokroić ciasto na 4 części. Włożyć trzy z nich do foliowej torebki, a czwartą rozwałkować na bardzo cienką, podłużną warstwę o wymiarach około 20 × 50 cm. Przykryć i rozwałkować podobnie drugą ćwiartkę.
    4. Wyłożyć po łyżeczce nadzienia na pierwszą warstwę ciasta w odstępach 5 cm. Wszystkich porcji nadzienia powinno być 21, w 7 rzędach i 3 szeregach. Posmarować ciasto między nadzieniem odrobiną wody i przykryć drugą warstwą ciasta. Przycisnąć wierzchnią warstwę do dolnej pomiędzy porcjami nadzienia, a następnie przekroić wzdłuż zlepionych linii karbowanym kółkiem do ciasta lub ostrym nożem. Porozdzielać pierożki i ułożyć je na lekko oprószonym mąką talerzu. W ten sam sposób przygotować resztę pierożków ravioli z pozostałego ciasta i nadzienia.
    5. Jeśli nie ugotujemy ravioli natychmiast, należy oprószyć je mąką, przykryć luźno folią spożywczą i wstawić do lodówki. Ugotować w ciągu 24 godzin lub zamrozić.
    6. Rozgrzać w rondlu na małym ogniu pomidory z solą i pieprzem. Wrzucić ravioli do dużego garnka z wrzątkiem i gotować około 3 minut, aż zrobią się miękkie. Starannie odlać.
    7. Ułożyć ravioli na podgrzanym półmisku. Nałożyć na nie pomidory oraz resztę czosnku, tymianku i parmezanu. Skropić oliwą i od razu podawać.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ B1, C, E, kwas foliowy, niacyna, wapń, żelazo, selen * ✓ A, B2, miedź, potas, cynk

    Zalety

    • Potrawa, do której dodamy delikatny w smaku serek śmietankowy połączony z parmezanem, uzyska dobry smak, ale nie będzie bardzo tłusta.

    Inne propozycje

    • Nadziejmy gotowe płaty lasagne. Ugotować 250 g lasagne, po kilka płatów naraz, w mocno wrzącej wodzie przez 3 minuty lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zahartować pod strumieniem zimnej wody i starannie odlać. Ułożyć część nadzienia na połowie płata lasagne i przykryć drugą połową. Podobnie przygotować resztę płatów lasagne i nadzienia. Podgrzać pomidory z resztą czosnku i tymianku oraz oliwą z oliwek. Polać potrawę sosem i posypać równomiernie resztą parmezanu. Piec w temperaturze 200°C około 10 minut, aż będą bardzo gorące. * • Pierożki ravioli można ugotować z wyprzedzeniem, ostudzić i trzymać w lodówce. Tuż przed podaniem dodać pomidory, oliwę oraz resztę czosnku, tymianku i parmezanu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 5 minut. Pomidory i parmezan powinny być lekko przyrumienione.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis