Pączki

    Pączki

    2polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 19 osób

    Pączki drożdżowe pokryte cukrem. Ciasto można też wykorzystać do innych wypieków i bułeczek.

    Składniki
    ilość sztuk: 36 pączków

    • 20 g świeżych drożdży
    • 3 łyżki ciepłej wody (45°C)
    • 1 łyżeczka cukru
    • 700 ml (3 szklanki) mleka
    • 165 g margaryny
    • 5 żółtek
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 1 kg (8 szklanek) mąki
    • 2 l tłuszczu piekarniczego do smażenia
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Ugnieść drożdże w średniej misce. Dodać wodę i 1 łyżeczkę cukru, aż masa stanie się ciastowata. Odstawić, żeby urosło (ciasto będzie gąbczaste).
    2. Podgrzać mleko z margaryną. Zostawić, żeby ostygło do letniej temperatury.
    3. Ubić żółtka jajek. Dodać cukier i dokładnie zmiksować całość. Dodać letnie mleko i ubijać, aż będzie pieniste. Dodać mieszaninę z drożdżami. Stopniowo dodawać mąkę, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Mieszać ciasto aż będzie gęste i sprężyste. Można dodać trochę więcej mąki, aby ciasto było bardziej miękkie; zbyt dużo mąki spowoduje, że pączki będą twarde. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia (urośnie dwukrotnie).
    4. Z ciasta uformować małe kulki. Pozostawić na posypanym mąką papierze do pieczenia, aż powiększą się dwukrotnie.
    5. W garnku do głębokiego smażenia nagrzać tłuszcz do pieczenia do temperatury 190°C. Smażyć pączki aż nabiorą brązowego koloru. Obtoczyć w cukrze. Pozostawić do ostygnięcia.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis