Quiche z brokułami i papryką

    Quiche z brokułami i papryką

    9polubień
    2godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten quiche pieczemy w dużej głębokiej tortownicy, rozwałkowując ciasto bardzo cienko. W każdej porcji jest więc niewiele ciasta, za to wyjątkowo dużo warzyw. Podajemy go na ciepło (a nie na gorąco ani na zimno), z kruchą sałatą polaną odrobiną sosu winegret.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 15 g masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 225 g cebuli, pokrojonej w grube plasterki
    • 1 czerwona papryka, drobno posiekana
    • 90 g różyczek brokułów
    • 3 duże jajka, rozmącone
    • 225 ml chudego mleka
    • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
    • 125 g grzybów shiitake lub małych pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 115 g mrożonej kukurydzy, odsą czonej
    • sól i pieprz
    • Ciasto
    • 125 g mąki pszennej
    • 125 g mąki razowej
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 125 g zimnego masła, pokrojonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Przygotować ciasto. Przesiać oba rodzaje mąki i pieprz kajeński do dużej miski. Dorzucić otręby, które pozostaną w sicie. Dodać masło i wyrabiać, aż ciasto będzie miało konsystencję drobnej bułki tartej. Skropić 2 łyżkami lodowatej wody i starannie wyrobić, dodając w razie potrzeby jeszcze łyżkę wody.
    2. Uformować z ciasta kulę i rozwałkować na lekko poprószonej mąką stolnicy na krążek o średnicy 28 cm i grubości około 3 mm. Wyłożyć ciastem tortownicę ze zdejmowanym dnem i karbowanymi bokami o średnicy 23 cm i głębokości 3 cm. Nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
    3. Wstawić blachę do piekarnika i nagrzać go do temperatury 200°C. Roztopić masło na patelni i wymieszać je z oliwą. Wrzucić cebulę i starannie wymieszać, przykryć i dusić 30 minut na bardzo małym ogniu, aż zrobi się bardzo miękka.
    4. Wrzucić czerwoną paprykę do rondla z wrzątkiem i blanszować minutę. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć do sitka, przelać zimną wodę i odsączyć. Wrzucić brokuły na 30 sekund do tego samego wrzątku, wyjąć, przelać zimną wodą i odsączyć.
    5. Wyjąć tortownicę z lodówki i przykryć ciasto arkuszem papieru do pieczenia, nasypać do środka fasoli lub ryżu. Ustawić na gorącej blasze w piekarniku i piec 20 minut. Następnie usunąć papier wraz z fasolą lub ryżem i piec jeszcze 5 minut. Posmarować ciasto odrobiną rozmąconego jajka i piec kolejne 2 minuty. Wyjąć z piekarnika, pozostawiając w środku gorącą blachę. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190°C.
    6. Ubić jajka z mlekiem. Dodać zioła, sól i pieprz. Wyłożyć cebulę na ciasto, dodać paprykę, brokuły, grzyby i kukurydzę. Polać warzywa jajkiem ubitym z mlekiem.
    7. Wstawić quiche do piekarnika na gorącą blachę. Piec 40-45 minut, aż jajko się zetnie. Odstawić na 10 minut do lekkiego ostygnięcia i podawać.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ A, B12, E, kwas foliowy * ✓ B1, niacyna, wapń, żelazo, selen

    Zalety

    • Jajka w ostatnich latach mają “złą prasę” ze względu na zawartość cholesterolu, są one jednak doskonałym źródłem wielu substancji odżywczych, takich jak białko, żelazo oraz witaminy A, E i z grupy B. Zawierają też niewiele tłuszczu.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować kruche ciasto w stylu śródziemnomorskim o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, należy zastąpić masło 125 ml oliwy z oliwek, a lodowatą wodę 2-4 łyżkami letniej. Ugnieść z ciasta miękką kulę, wylepić nią dno i boki formy do tarty. To ciasto jest delikatne i należy obchodzić się z nim bardzo ostrożnie. Przykryć je i wstawić do lodówki na 30 minut. Nałożyć nadzienie na surowe ciasto i piec w temperaturze 180°C przez 55-60 minut. Przed podaniem odstawić, by całość zastygła. * • Do przygotowania tej potrawy można użyć innych warzyw, na przykład drobno posiekanych pomidorów bez pestek, łuskanego groszku i cukinii pokrojonej w plasterki. Aby nadzienie miało lekko anyżkowy smak, należy dodać do warzyw wraz z cebulą główkę kopru włoskiego pokrojonego w cienkie plasterki. Można też użyć posiekanego, ugotowanego, odsączonego szpinaku i przykryć cebulę jego cienką warstwą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 05 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis