Polędwiczki wieprzowe z grillowanym ananasem i kukurydzą

    5 godz. 35 min

    Pikantna marynata, przyrządzana z ostrych papryczek chili, ziela angielskiego i tymianku, nadaje polędwiczkom smak i sprawia, że mięso jest delikatniejsze. Podaje się je z opieczonymi kawałkami soczystego ananasa i kukurydzą w kolbach, a także z grzankami z bułki.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kotlety z polędwicy wieprzowej
    • 4 kolby świeżej kukurydzy
    • 15 g miękkiego masła
    • 1 dojrzały ananas
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • Marynata
    • 2 papryczki chili habanero, grubo posiekane
    • 10 ziarenek ziela angielskiego, zmiażdżonych
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
    • 2 ząbki czosnku, grubo posiekane
    • 2 cebulki dymki, posiekane
    • 2 łyżki jasnego, miękkiego, brązowego cukru
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 2 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz.35min. 

    1. Utrzeć jednolitą pastę ze wszystkich składników marynaty w moździerzu lub w mikserze. Posmarować nią grubo kotlety z obu stron i ułożyć obok siebie w płytkim naczyniu (nie plastikowym). Wstawić pod przykryciem do lodówki i marynować co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą dobę.
    2. Usunąć łupiny z kolby kukurydzy i odkroić końce. Przekroić każdą kolbę w poprzek na pół. Wrzucić do rondla z wrzątkiem, doprowadzić ponownie do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 5-10 minut, aż kukurydza nieco zmięknie. Starannie odcedzić, a następnie lekko posmarować kolby miękkim masłem.
    3. Rozgrzać mocno opiekacz.
    4. W czasie, gdy kukurydza się gotuje, odkroić wierzch i spód ananasa. Obrać ze skóry i usunąć twarde “oczka”. Pokroić na 8 trójkątnych kawałków i odkroić z każdego twardy rdzeń. Posmarować miodem.
    5. Ułożyć mięso na blasze opiekacza. Opiekać 3-4 minuty, aż marynata przyrumieni się ładnie, następnie obrócić na drugą stronę i opiekać przez kolejne 3-4 minuty. Wyjąć mięso z opiekacza i ustawić w ciepłym miejscu, żeby nie ostygło.
    6. Ułożyć na blasze opiekacza kawałki ananasa i kukurydzy. Opiekać 4-5 minut, aż będą lekko przypieczone. Obracać często, by się nie przypaliły. Podawać na gorąco z polędwicą, nie zapominając o serwetkach do wytarcia lepkich palców :)

    Kucharz radzi

    • Kapsaicyna, czyli substancja zawarta w nasionach i błonach chili może wywołać piekący ból, jeśli niechcący dotkniemy palcami oczu lub warg, więc po pokrojeniu chili należy natychmiast umyć ręce lub założyć do krojenia gumowe rękawiczki.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)