Polędwiczki wieprzowe z grillowanym ananasem i kukurydzą

    Polędwiczki wieprzowe z grillowanym ananasem i kukurydzą

    Zapisz do ulubionych
    5godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pikantna marynata, przyrządzana z ostrych papryczek chili, ziela angielskiego i tymianku, nadaje polędwiczkom smak i sprawia, że mięso jest delikatniejsze. Podaje się je z opieczonymi kawałkami soczystego ananasa i kukurydzą w kolbach, a także z grzankami z bułki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kotlety z polędwicy wieprzowej
    • 4 kolby świeżej kukurydzy
    • 15 g miękkiego masła
    • 1 dojrzały ananas
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • Marynata
    • 2 papryczki chili habanero, grubo posiekane
    • 10 ziarenek ziela angielskiego, zmiażdżonych
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
    • 2 ząbki czosnku, grubo posiekane
    • 2 cebulki dymki, posiekane
    • 2 łyżki jasnego, miękkiego, brązowego cukru
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 2 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz.35min. 

    1. Utrzeć jednolitą pastę ze wszystkich składników marynaty w moździerzu lub w mikserze. Posmarować nią grubo kotlety z obu stron i ułożyć obok siebie w płytkim naczyniu (nie plastikowym). Wstawić pod przykryciem do lodówki i marynować co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą dobę.
    2. Usunąć łupiny z kolby kukurydzy i odkroić końce. Przekroić każdą kolbę w poprzek na pół. Wrzucić do rondla z wrzątkiem, doprowadzić ponownie do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 5-10 minut, aż kukurydza nieco zmięknie. Starannie odcedzić, a następnie lekko posmarować kolby miękkim masłem.
    3. Rozgrzać mocno opiekacz.
    4. W czasie, gdy kukurydza się gotuje, odkroić wierzch i spód ananasa. Obrać ze skóry i usunąć twarde “oczka”. Pokroić na 8 trójkątnych kawałków i odkroić z każdego twardy rdzeń. Posmarować miodem.
    5. Ułożyć mięso na blasze opiekacza. Opiekać 3-4 minuty, aż marynata przyrumieni się ładnie, następnie obrócić na drugą stronę i opiekać przez kolejne 3-4 minuty. Wyjąć mięso z opiekacza i ustawić w ciepłym miejscu, żeby nie ostygło.
    6. Ułożyć na blasze opiekacza kawałki ananasa i kukurydzy. Opiekać 4-5 minut, aż będą lekko przypieczone. Obracać często, by się nie przypaliły. Podawać na gorąco z polędwicą, nie zapominając o serwetkach do wytarcia lepkich palców :)

    Kucharz radzi

    • Kapsaicyna, czyli substancja zawarta w nasionach i błonach chili może wywołać piekący ból, jeśli niechcący dotkniemy palcami oczu lub warg, więc po pokrojeniu chili należy natychmiast umyć ręce lub założyć do krojenia gumowe rękawiczki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis