Polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami

    Polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wieprzowina i suszone śliwki to klasyczne połączenie z kuchni francuskiej. Nasze danie wzbogaci smak imbiru i świeżej pomarańczy. Można je przygotować wcześniej, przechować w lodówce i później wstawić do piekarnika.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 170 g każda)
    • 1 duża pomarańcza
    • 50 g suszonych śliwek
    • 3 kawałki kandyzowanego imbiru pokrojone w cienkie plasterki
    • 6 plasterków surowego bekonu
    • 400 g młodych ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 2 pory, pokrojone w grube plasterki
    • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 2 czerwone jabłka deserowe
    • 500 ml wytrawnego cydru
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ułożyć polędwiczki na desce, nakroić każdą wzdłuż nie przekrawając do końca. Rozłożyć polędwiczki i lekko rozpłaszczyć.
    2. Otrzeć skórkę z pomarańczy i odłożyć na później. Małym nożykiem o ząbkowanym ostrzu usunąć z pomarańczy białe błony, a następnie wykroić cząstki miąższu. Ułożyć na rozkrojonej powierzchni jednej polędwiczki. Przykryć pokrojonymi w plasterki śliwkami i imbirem, posypać skórką otartą z pomarańczy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. Ułożyć drugą polędwiczkę na pierwszej przekrojoną stroną w dół i delikatnie przycisnąć. Owinąć plasterkami bekonu i związać sznurkiem kuchennym. Odłożyć. Do tego momentu danie można przygotować wcześniej i schować do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    5. Ułożyć ziemniaki w dużej brytfannie, posypać plasterkami porów i marchewki. Pokroić jabłka w grube plasterki. Włożyć do brytfanny. Ułożyć na wierzchu związane sznurkiem polędwiczki i wlać cydr. Piec godzinę, aż ziemniaki i marchewka zmiękną, a z nakłutej czubkiem noża polędwiczki będzie wyciekać przezroczysty sok. Wyjąć mięso i warzywa z brytfanny, przykryć folią aluminiową i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
    6. Ustawić brytfannę na palniku kuchenki i podgrzewać na dużym ogniu, żeby część sosu odparowała i jego objętość zmniejszyła się do około 175 ml. Wrzucić natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Pokroić mięso na plastry i podawać z warzywami, polane sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis