Pizza z ziemniakami, kurczakiem i rukolą

    Pizza z ziemniakami, kurczakiem i rukolą

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Każdy, kto lubi pizzę, powinien wypróbować ten przepis. Cienkie plasterki ziemniaków oraz dodatki, takie jak pancetta, kurczak i liście rukoli, tworzą danie smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu — zwłaszcza jeśli użyjemy gotowych spodów do pizzy. Dobrym dodatkiem będzie sałatka z pomidorków cherry.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g małych młodych ziemniaków
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 czerwone cebule, w plasterkach
    • 100 g pancetty, pokrojonej w kostkę
    • 175 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 1 łyżka świeżego rozmarynu
    • 2 gotowe spody do pizzy (⊘ 22 cm)
    • 6 łyżek półtłustego mleka
    • Z czym podawać
    • 250 g ugotowanego mięsa kurczaka (może być wędzone), bez skóry, porwanego na kawałki
    • 85 g rukoli
    • 25 g parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Pokroić ziemniaki w bardzo cienkie plasterki (ostrym nożem lub tarczą do cięcia w plastry w malakserze). Gotować w lekko osolonym wrzątku 1-2 minuty, aż lekko zmiękną, a następnie odcedzić.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
    3. Rozgrzać oliwę na patelni i lekko podsmażać cebulę z pancettą przez 2-3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać pieczarki i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać ziemniaki i rozmaryn, przyprawić zmielonym czarnym pieprzem i lekko wstrząsnąć, aby składniki się wymieszały (ale plasterki ziemniaków nie połamały się).
    4. Spody do pizzy ułożyć na 2 lekko natłuszczonych blachach do pieczenia, a na nich równo rozłożyć mieszankę ziemniaków, pieczarek i pancetty. Skropić pizze mlekiem. Piec 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie i zrumienią się na złoto.
    5. Wyjąć pizze z piekarnika, pokroić na ćwiartki i ułożyć po dwie ćwiartki na każdym talerzu. Nałożyć na każdą porcję kurczaka i posypać rukolą. Zestrugać na każdy kawałek obieraczką wiórki parmezanu. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis