Pissaladière

    Pissaladière

    4polubienia
    3godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pissaladière to prowansalska potrawa podobna do włoskiej pizzy. Gruby spód z ciasta chlebowego wzbogaconego oliwą z oliwek z farszem pomidorowo-cebulowym jest ozdobiony kratką z ułożonych rzędami sardeli i czarnych oliwek. Należy ją podawać na ciepło lub ostudzoną, w kawałkach na jeden kęs bądź pokrojoną na 16 większych kwadratów.

    Składniki
    ilość sztuk: 64 kwadraciki

    • Ciasto
    • 450 g mąki chlebowej i trochę do posypania blatu
    • 1 łyżeczka soli
    • 7 g suszonych drożdży
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 300 ml gorącej wody
    • Nadzienie
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 4 cebule (ok. 750 g), pokrojone w cienkie plasterki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego
    • 50 g anchois z puszki, odsączonych i pokrojonych wzdłuż na pół
    • 16 czarnych oliwek, pokrojonych na ćwiartki
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Przygotować ciasto, przesiać mąkę z solą do miski, a potem dodać drożdże. Zrobić wgłębienie na środku i wlać do niego oliwę oraz wodę. Powoli wymieszać składniki, najpierw łyżką, a następnie ręką, aby powstało miękkie, nieco lepkie ciasto.
    2. Wyłożyć je na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Umieścić ciasto w lekko nasmarowanej oliwą misce, przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu, żeby wyrastało około 45 minut. Powinno dwukrotnie powiększyć objętość.
    3. Przygotować farsz. Podgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć je na niewielkim ogniu około 40 minut, aż bardzo zmiękną i lekko się przyrumienią. Dodać pomidory razem z sokiem z puszki, przecier pomidorowy, oregano oraz pieprz, i gotować delikatnie kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
    4. Gdy ciasto wyrośnie, wyrzucić je z miski i znowu delikatnie ugnieść. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy w kwadrat o boku 30 cm i ułożyć go na posmarowanej lekko oliwą blasze do pieczenia.
    5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Rozsmarować mieszankę cebulową na cieście równą warstwą, a na niej ułożyć kratkę z filetów z sardeli. W kwadratowych polach kratki ułożyć ćwiartki oliwek. Pozwolić, by pissaladiere wyrastała w temperaturze pokojowej około 15 minut.
    6. Piec pissaladiere około 30 minut, aż ciasto będzie przyrumienione i twarde. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190°C i piec kolejne 10 minut. Przed pokrojeniem na kwadratowe kawałki i podaniem ciasto lekko ostudzić.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Punkty dla zdrowia

    • Opisaną powyżej potrawę przyrządza się z grubym spodem z chlebowego ciasta dostarczającego obficie bogatych w skrobię węglowodanów. Ponieważ mąka chlebowa przepisowo musi zawierać dodatkowe ilości żelaza, wapnia, witaminy B₁ oraz niacyny, chlebowy spód może również przyczynić się do wzrostu spożycia tych substancji odżywczych. * • Pomidory z puszki są pożywnym składnikiem, ponieważ proces konserwowania nie niszczy zawartego w nich likopenu, a nawet dodatkowo uwalnia go z komórek. Likopen jest fitozwiązkiem o silnych właściwościach przeciwutleniających.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis