Makaron orzo z parmezanem i bazylią

    Makaron orzo z parmezanem i bazylią

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 1761 osób

    Prosty przepis na potrawę, która wszystkim smakuje. Można łatwo ją podwoić zwiększając ilość składników!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 200 g (1 szklanka) nieugotowanego makaronu orzo (wyglądem przypominającego ryż)
    • 420 ml (1,5 szklanki) bulionu z kurczaka
    • 40 g (0,5 szklanki) startego parmezanu
    • 10 g (0,25 szklanki) posiekanej świeżej bazylii
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W rondelku lub głębokiej patelni stopić masło na niezbyt dużym ogniu. Dodać orzo i podsmażyć, mieszając, aż się lekko zrumieni.
    2. Dodać bulion i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż makaron będzie miękki, a cały płyn zostanie wchłonięty, około 15-20 minut.
    3. Gotowy makaron wymieszać z parmezanem i bazylią. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na płytką salaterkę i udekorować gałązkami bazylii.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    3

    uwielbiam parmezan :3 ostatnio często przyrządzam świderki z zieloną fasolką, czosnkową oliwą i parmezanem :D polecam przepis, smacznego ! http://makaronowozdrowo.wordpress.com/2012/07/13/swiderki-z-zielona-fasolka-czosnkowa-oliwa-i-parmezanem/ - 24 lip 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis