Pikantne ziemniaki i kalafior z orzechami

    Pikantne ziemniaki i kalafior z orzechami

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciepła złocista barwa i smak szafranu wraz z łagodną pikantnością imbiru sprawiają, że to warzywne curry smakuje prawie każdemu. Bardzo ważną rolę odgrywa w nim czosnek, nie tylko ze względu na smak, ale także na jego wartości lecznicze. Podawać z chlebkiem naan na ciepło.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g ziemniaków, pokrojonych
    • szczypta szafranu
    • 15 g świeżego imbiru, posiekanego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
    • 150 ml gorącego wywaru warzywnego
    • 150 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • 3 łyżki mielonych migdałów
    • 2 łyżeczki garam masala
    • Do przybrania
    • 50 g posiekanych nerkowców
    • świeża kolendra

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i obgotować na małym ogniu 5 minut. Starannie odcedzić.
    2. Osuszyć rondel. Wrzucić szafran i lekko uprażyć. Dodać imbir, czosnek, cebulę, kalafior, wywar i jogurt. Wrzucić ziemniaki i mielone migdały.
    3. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki, przykryć i dusić około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać przyprawę garam masala i dusić jeszcze 2 minuty.
    4. Uprażyć orzechy nerkowca w opiekaczu. Tuż przed podaniem posypać curry orzechami i kolendrą.

    Kucharz radzi

    • Lekkie prażenie szafranu pomaga wydobyć z niego głębię smaku i koloru, ale nie wolno przesadzić, by go nie przypalić. Najlepiej potrząsać cały czas patelnią.

    Inne propozycje

    • Jeśli nie mamy szafranu, możemy zastąpić go ½ łyżeczki kurkumy, która nada potrawie głęboką barwę. * • Do tej potrawy można dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Należy wtedy zmniejszyć ilość warzyw o połowę i wydłużyć czas duszenia do około 15-20 minut, by kurczak nie był surowy. * • Tuż przed podaniem posypać danie dwoma grubo posiekanymi jajkami na twardo. Dzięki temu danie będzie bogatsze w białko.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis