Pikantne gołąbki z czerwonej kapusty z ryżem

    Pikantne gołąbki z czerwonej kapusty z ryżem

    7polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Żeby odżywiać się prawidłowo, nie trzeba trzymać się tylko najnowszych przepisów. Wiele tradycyjnych potraw dobrze służy organizmowi. W tym przepisie na gołąbki delikatne listki czerwonej kapusty nadziewamy pysznym farszem z indyka, soczewicy, ryżu i orzechów nerkowców, a następnie zapiekamy w sosie pomidorowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 55 g długoziarnistego ryżu
    • 8 dużych liści czerwonej kapusty
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1½ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 3 łyżki sosu chutney z mango
    • 45 g solonych nerkowców, grubo posiekanych
    • 420 g zielonej soczewicy z puszki, odsą czonej
    • 100 g pieczonego indyka lub kurczaka, bez skóry, pokrojonego w kostkę
    • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 200 ml soku pomidorowego
    • sól i pieprz
    • gałązki natki pietruszki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.10min.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Wsypać ryż do małego rondla. Wlać 300 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, zmniejszyć ogień i przykryć. Gotować 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odkroić twardy ogonek z każdego liścia kapusty. Doprowadzić wodę do wrzenia w dużym rondlu. Wrzucić połowę liści, podgrzać ponownie do wrzenia i blanszować 30 sekund. Wyjąć z wrzątku łyżką cedzakową i wrzucić do dużej miski z zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania. Podobnie blanszować pozostałe liście. Starannie odsączyć liście i wyłożyć na czystą ściereczkę, żeby wyschły.
    3. Rozgrzać olej na dużej patelni i podsmażać cebulę 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać ziarna kminu rzymskiego, mieloną kolendrę i cynamon. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
    4. Dodać do cebuli 2 łyżki sosu chutney z mango, nerkowce, soczewicę, mięso, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Starannie wymieszać, dodać ryż i znów wymieszać.
    5. Położyć liść kapusty płasko na blacie, ogonkiem w swoją stronę. Ułożyć na liściu trochę nadzienia. Zawinąć podstawę liścia na nadzienie, a następnie zawinąć na nie boki liścia i starannie go zrolować. Podobnie przygotować resztę gołąbków.
    6. Wymieszać pozostałą łyżkę sosu chutney z sokiem pomidorowym oraz solą i pieprzem do smaku. Wlać około 1/4 tego sosu do dużego naczynia żaroodpornego. Ułożyć gołąbki w naczyniu i zalać resztą sosu. Przykryć luźno folią aluminiową i piec około 30 minut, aż liście kapusty zrobią się miękkie. Udekorować natką pietruszki i podawać na gorąco z warzywami, na przykład z lekko obgotowanym groszkiem cukrowym.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, E * ✓✓ B6, kwas foliowy, żelazo, miedź, selen * ✓ B1, niacyna, potas

    Zalety

    • Czerwona kapusta dostarcza organizmowi dużo kwasu foliowego oraz witaminy C i potasu. Potas chroni organizm przed skutkami nadmiernego spożycia soli, czyli przed nadciśnieniem. * • Indyk i kurczak bez skóry są doskonałym źródłem białka o niskiej zawartości tłuszczu.

    Inne propozycje

    • Kapustę czerwoną można zastąpić włoską lub inną zieloną kapustą. * • Gołąbki po chińsku można przygotować z blanszowanych liści kapusty pekińskiej. Zastąpić soczewicę 150 g miniaturowych kolbek kukurydzy, pokrojonych w plasterki i gotowanych we wrzątku przez 4-5 minut. Dodać do cebuli łyżkę drobno posiekanego imbiru i wyciśnięty, duży ząbek czosnku. Zamiast sosu chutney z mango użyć sosu śliwkowego i dodać do nadzienia 30 g prażonego sezamu. Mięso indyka lub kurczaka można zastąpić obranymi, gotowanymi krewetkami. * • Warto wypróbować różne gatunki ryżu, na przykład mieszankę białego i dzikiego. Aby danie było bogatsze w błonnik, można użyć ryżu brązowego, który gotuje się nieco dłużej. * • Mięso indyka lub kurczaka można zastąpić gotowaną szynką bądź też chudą pieczoną wieprzowiną lub wołowiną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    apfel
    autor:
    6

    Te gołąbki mają niesamowity, orientalny smak, a przy tym pięknie wyglądają. Niezwykła odmiana od tradycyjnych, burych gołąbków - 22 gru 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis