Makaron wstążki z bazylią i serem brie

    Makaron wstążki z bazylią i serem brie

    6polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 104 osoby

    Pomidory z bazylią to gwarancja smaku! Są niezwykle aromatyczne. Miłośnicy sera niech spróbują ostrzejszego brie, pozostali - łagodniejszego. Danie wyśmienite na ciepło i na zimno.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 350 g nieugotowanego makaronu wstążki
    • 4 duże drobno pokrojone pomidory oczyszczone z pestek
    • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
    • 215 g sera brie pokrojonego w kostkę
    • 30 g posiekanej świeżej bazylii
    • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. W dużej misce dobrze wymieszać posiekane pomidory z czosnkiem, serem brie, posiekaną bazylią, oliwą, octem, solą i pieprzem. Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej do zmacerowania przez 1 do 2 godzin.
    2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, ok. 12 minut.
    3. Odcedzić makaron i wymieszać z sosem. Posypać startym parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis