Pikantna kaczka stir-fry

    Pikantna kaczka stir-fry

    Zapisz do ulubionych
    32min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kawałki mięsa smażone są na sposób chiński razem z cebulą, kasztanami wodnymi, kapustą pak-choi, kiełkami fasoli mung oraz nadającą potrawie lekko słodkawy smak świeżą gruszką. To zdrowe danie, bo do takiego smażenia potrzeba bardzo mało oleju, a dużo warzyw. Kaczkę należy podawać z makaronem ryżowym albo ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g piersi z kaczki, bez kości
    • 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
    • 100 g małych cebulek, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 4 małe łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki, plus kilka liści do przybrania
    • 1 duża jędrna gruszka, obrana ze skórki i pokrojona w kostkę
    • 225 g kasztanów wodnych, odsączonych i pokrojonych w plasterki
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 3 łyżki octu ryżowego lub sherry
    • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
    • 200 g kapusty pak-choi, poszatkowanej
    • 150 g kiełków fasoli mung

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 17min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Usunąć skórę i cały tłuszcz z kaczych piersi, a potem pokroić je w poprzek włókien na paski. Posypać przyprawą pięć smaków i obtoczyć w niej mięso. Odstawić na czas przyrządzania warzyw.
    2. Rozgrzać bardzo mocno wok lub patelnię z grubym dnem. Wrzucić kawałki mięsa i smażyć bez tłuszczu 2 minuty. Dodać cebulę oraz seler i smażyć dalej 3 minuty, aż zmiękną. Wrzucić do woka gruszkę oraz kasztany wodne i wymieszać je z resztą zawartości.
    3. Wlać miód, ocet ryżowy i sos sojowy. Gdy płyn się zagotuje, zmniejszyć ogień na maleńki i dusić 2 minuty.
    4. Ponownie zwiększyć ogień. Wrzucić do woka pak-choi oraz kiełki fasoli i smażyć metodą stir-fry minutę, aż liście pak-choi się skurczą, a kiełki fasoli się zagrzeją.
    5. Przełożyć usmażoną kaczkę na podgrzany półmisek i podawać z przybraniem z liści selera naciowego.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Inne propozycje

    Aby przyrządzić mniej pikantny sos do tej potrawy, należy zastąpić ocet ryżowy lub sherry czerwonym winem albo sokiem jabłkowym bądź pomarańczowym. * Zamiast zwykłej gruszki można użyć gruszki azjatyckiej nashi albo 3–4 dojrzałych, lecz jędrnych śliwek pokrojonych w plasterki. * Cytrusowa kaczka stir-fry: zamiast przyprawy pięć smaków użyć zmielonych gwiazdek anyżu gwiaździstego, a zamiast gruszki – 170 g pokrojonych w plasterki kumkwatów. Zastąpić kapustę pak-choi ½ główki poszatkowanej kapusty pekińskiej. Zamiast octu ryżowego użyć soku pomarańczowego lub czerwonego wina.

    Punkty dla zdrowia

    • Usuwanie skóry i tłuszczu z mięsa kaczki znacząco obniża zawartość tłuszczu. Kacze piersi bez skóry zawierają go niewiele więcej niż filety z kurczaka. * • Ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak kapusta pak-choi, dostarczają dość dużych ilości witaminy C oraz witaminy B₆, kwasu foliowego i niacyny. * • Kiełki fasoli są dobrym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B. * • Kasztany wodne dostarczają niewielkich ilości potasu, żelaza i błonnika, ale ich dużą zaletą jest bardzo niska kaloryczność i brak tłuszczu.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy B₁₂. Dobre źródło miedzi, kwasu foliowego, żelaza, witaminy B₆, witaminy C oraz witaminy E. Dość dobre źródło wapnia, niacyny, potasu, witaminy B₁, witaminy B₂ i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis