Pięciogwiazdkowe ciasteczka

    Te orzechowe ciasteczka poprawią nam nastrój podczas przedpołudniowej kawy. Dzieci na pewno chętnie zabiorą je do szkoły na drugie śniadanie. Są pożywne i pełne zdrowych składników dostarczających energii, a zarazem niezbyt słodkie.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 16 ciasteczek

    • 50 g orzechów laskowych, drobno posiekanych
    • 50 g pestek słonecznika
    • 50 g suszonych moreli, drobno posiekanych
    • 50 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
    • 1 łyżka jasnego cukru muscovado
    • 50 g płatków jęczmiennych
    • 50 g mąki razowej
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 4 łyżki soku jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wymieszać w misce posiekane orzechy laskowe, pestki słonecznika, morele i daktyle. Wsypać cukier, płatki jęczmienne, mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie wymieszać.
    2. Wymieszać olej słonecznikowy z sokiem jabłkowym i zalać nimi zawartość miski. Mieszać, dopóki suche składniki nie zostaną zwilżone i nie zaczną zbijać się w bryłki.
    3. Zgarnąć łyżeczką porcję mieszanki i zwilżonymi palcami lekko ugnieść ją w kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformować z niej grube ciasteczko o średnicy około 5–6 cm. Wyrównać jego brzegi palcami i ułożyć na dużej posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Powtórzyć powyższe czynności z resztą mieszanki.
    4. Piec ciasteczka 10–15 minut, aż lekko urosną i przyrumienią się z wierzchu. Przenieść je na druciany ruszt i pozostawić tam do wystygnięcia. Ciasteczka można trzymać w szczelnym pojemniku do 4 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    Orzechy laskowe można zastąpić niesolonymi orechami nerkowca. * Zamiast moreli i daktyli użyć suszonych brzoskwiń oraz fig. * Zastąpić płatki jęczmienne owsianymi lub pszennymi.

    Punkty dla zdrowia

    • Pestki słonecznika są dobrym źródłem przeciwutleniającej witaminy E, która pomaga chronić błony komórkowe przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Pestki słonecznika są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także dostarczają sporych ilości witaminy B, oraz minerałów: miedzi, żelaza, magnezu, fosforu, selenu i cynku. * • Jęczmień uznaje się za najstarsze zboże uprawne na świecie. Jest bogaty w skrobię i zawiera fruktoligosacharydy, które przypuszczalnie pobudzają rozwój pożytecznych bakterii w jelitach, hamując równocześnie rozwój bakterii szkodliwych.

    1 porcja (ciasteczko) zawiera

    Dość dobre źródło miedzi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis