Pięciogwiazdkowe ciasteczka

    Pięciogwiazdkowe ciasteczka

    3polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te orzechowe ciasteczka poprawią nam nastrój podczas przedpołudniowej kawy. Dzieci na pewno chętnie zabiorą je do szkoły na drugie śniadanie. Są pożywne i pełne zdrowych składników dostarczających energii, a zarazem niezbyt słodkie.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 ciasteczek

    • 50 g orzechów laskowych, drobno posiekanych
    • 50 g pestek słonecznika
    • 50 g suszonych moreli, drobno posiekanych
    • 50 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
    • 1 łyżka jasnego cukru muscovado
    • 50 g płatków jęczmiennych
    • 50 g mąki razowej
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 4 łyżki soku jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wymieszać w misce posiekane orzechy laskowe, pestki słonecznika, morele i daktyle. Wsypać cukier, płatki jęczmienne, mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie wymieszać.
    2. Wymieszać olej słonecznikowy z sokiem jabłkowym i zalać nimi zawartość miski. Mieszać, dopóki suche składniki nie zostaną zwilżone i nie zaczną zbijać się w bryłki.
    3. Zgarnąć łyżeczką porcję mieszanki i zwilżonymi palcami lekko ugnieść ją w kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformować z niej grube ciasteczko o średnicy około 5–6 cm. Wyrównać jego brzegi palcami i ułożyć na dużej posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Powtórzyć powyższe czynności z resztą mieszanki.
    4. Piec ciasteczka 10–15 minut, aż lekko urosną i przyrumienią się z wierzchu. Przenieść je na druciany ruszt i pozostawić tam do wystygnięcia. Ciasteczka można trzymać w szczelnym pojemniku do 4 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    Orzechy laskowe można zastąpić niesolonymi orechami nerkowca. * Zamiast moreli i daktyli użyć suszonych brzoskwiń oraz fig. * Zastąpić płatki jęczmienne owsianymi lub pszennymi.

    Punkty dla zdrowia

    • Pestki słonecznika są dobrym źródłem przeciwutleniającej witaminy E, która pomaga chronić błony komórkowe przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Pestki słonecznika są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także dostarczają sporych ilości witaminy B, oraz minerałów: miedzi, żelaza, magnezu, fosforu, selenu i cynku. * • Jęczmień uznaje się za najstarsze zboże uprawne na świecie. Jest bogaty w skrobię i zawiera fruktoligosacharydy, które przypuszczalnie pobudzają rozwój pożytecznych bakterii w jelitach, hamując równocześnie rozwój bakterii szkodliwych.

    1 porcja (ciasteczko) zawiera

    Dość dobre źródło miedzi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis