Pieczony pstrąg z sosem ogórkowym

    Pieczony pstrąg z sosem ogórkowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Plasterki pomarańczy i cytryny nadają wspaniały smak tej przyrządzanej według prostego przepisu pieczonej rybie, a orzeźwiający sos ogórkowo-jogurtowy zapewnia smakowy kontrast.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g młodych ziemniaków pokrojonych na ćwiartki, nieobranych
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 4 małe pstrągi (po ok. 280 g każdy), wypatroszone i umyte
    • 4 gałązki świeżego estragonu
    • 1 pomarańcza (pokrojona na 8 plasterków)
    • 1 cytryna (pokrojona na 8 plasterków)
    • 4 łyżki soku pomarańczowego
    • 100 g rukwi wodnej do przybrania
    • Sos ogórkowy
    • 200 g ogórka
    • 150 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C i umieścić w nim 2 blachy do pieczenia. Wrzucić ziemniaki do dużego rondla i zalać wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Odcedzić i wrzucić z powrotem do rondla.
    2. Skropić ziemniaki oliwą i obtoczyć. Rozłożyć je na jednej z blach i piec przez 10 minut. Obrócić ziemniaki na drugą stronę i piec przez kolejne 10 minut, a następnie znowu obrócić i piec jeszcze 5 minut, aż będą kruche.
    3. Przyprawić pstrągi od wewnątrz i wetknąć do środka gałązki estragonu. Wyciąć 4 kwadratowe kawałki folii, na tyle duże, by w każdy z nich można było zawinąć jedną rybę. Pokroić plasterki pomarańczy i cytryny na pół. Rozdzielić połowę plasterków pomiędzy kawałki folii, ułożyć na nich ryby i pokryć je pozostałymi plasterkami. Skropić każdego pstrąga łyżką soku pomarańczowego.
    4. Zawinąć pstrągi w folię, szczelnie skręcając jej końce. Ułożyć zawiniątka na drugiej blasze do pieczenia i piec przez 20 minut.
    5. Przygotować sos. Zetrzeć ogórki, wrzucić na sito i ugnieść, żeby wycisnąć wodę. Wymieszać z jogurtem oraz miętą. Przyprawić solą i pieprzem.
    6. Ułożyć ryby, plasterki owoców i upieczone ziemniaki na ciepłych talerzach. Dodać przybranie z rukwi wodnej i podawać z sosem ogórkowym.

    Inne propozycje

    Aby przyrządzić szybkie danie z pstrąga, należy kupić po 2 filety tej ryby na osobę. Skropić je odrobiną oliwy z oliwek i opiekać ułożone skórą do dołu 2–4 minuty. Podawać z młodymi ziemniakami. * Smak sosu odmieni dodanie łyżeczki chrzanu, albo użycie zamiast mięty łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonych oliwek.

    Punkty dla zdrowia

    • Pstrąg, podobnie jak inne tłuste ryby, zawiera pożyteczne kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Pomagają one ochronić organizm przed udarami i chorobami serca. * • Jogurtu naturalnego często używa się zamiast śmietany. Rozwiązanie to ma tę zaletę, że pomaga obniżyć zawartość tłuszczu w potrawie. Poza tym jogurt dostarcza więcej wapnia niż ta sama ilość śmietany.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny, potasu, witaminy B₁, witaminy B₆, witaminy B₁₂ i witaminy C. Dobre źródło wapnia, żelaza, selenu oraz witaminy E. Dość dobre źródło miedzi, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy B₂ i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis