Pieczony łosoś

    Pieczony łosoś

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Soczyste steki z łososia zawierają mnóstwo zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych. W tym przepisie pieczemy steki na warstwie plasterków pomidorów, bakłażanów i ziemniaków, a podajemy z lekkim majonezem cytrynowym, najlepiej z pieczywem czosnkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g ziemniaków, pokrojonych w plasterki
    • 1 bakłażan, pokrojony w grube plastry
    • 4 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w plasterki
    • 4 anchois, odsączone, opłukane i drobno posiekane
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka kaparów, opłukanych i posiekanych
    • 4 steki z łososia (ok. 150 g każdy)
    • 5 łyżek dietetycznego majonezu
    • sok i skórka otarta z ½ cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez 8 minut, następnie odcedzić.
    2. Ułożyć plasterki ziemniaków, bakłażanów i pomidorów w dużej, lekko nasmarowanej brytfannie tak, by lekko zachodziły na siebie.
    3. Wymieszać anchois z oliwą i kaparami w małej misce. Doprawić pieprzem (nie trzeba solić). Polać warzywa. Przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut.
    4. Ułożyć łososia na warzywach, ponownie przykryć i piec przez 10 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 minut, aż ryba i warzywa będą gotowe.
    5. Utrzeć majonez ze skórką i sokiem z cytryny w miseczce. Podawa do ryby.

    Inne propozycje

    • Możemy zastąpić anchois i kapary drobno posiekaną skórką cytrynową i 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku.

    Kucharz radzi

    • Upiec warzywa zgodnie z tym przepisem do końca punktu 3. Odstawić do ostygnięcia, przykryć i wstawić do lodówki nie dłużej niż na 6 godzin. Dokończyć danie według następnych punktów przepisu, piekąc warzywa i łososia pod przykryciem przez 12, a nie 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis