Pieczony indyk z kuskusem cytrynowym

    Pieczony indyk z kuskusem cytrynowym

    2polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Z małego indyka można przyrządzić zadziwiająco obfite danie, co najmniej osiem porcji. Jeśli podamy to danie czterem osobom, zostanie nam mnóstwo mięsa na kanapki, sałatki i inne potrawy. Pamiętajmy również, żeby zachować kości indyka na wywar do zupy.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 duże cytryny
    • 340 g kaszki kuskus
    • 1 łyżeczka szafranu
    • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 900 ml gorącego bulionu drobiowego
    • 115 g suszonych moreli, posiekanych
    • 4 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • 1 indyk (ok. 2,25 kg), bez podrobów
    • 150 ml wytrawnego sherry
    • sól i pieprz
    • liście świeżej mięty do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Przekroić cytryny wzdłuż na pół i wycisnąć sok do dzbanka. Wybrać z każdej połówki błony i miąższ, żeby wnętrze skórki było gładkie. Odkroić cienki plasterek od podstawy każdej z nich, tak aby się nie przewracały i odstawić.
    2. Wrzucić kuskus do miski. Dodać 4 łyżki soku cytrynowego, przyprawy, 750 ml bulionu, morele oraz miętę i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby kaszka wchłonęła cały płyn.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ułożyć indyka na ruszcie w brytfannie i polać 150 ml gorącej wody.
    4. Gdy kuskus będzie gotowy, nałożyć łyżką część kaszki do indyka od strony szyjki. Końcami skrzydeł umocować płat skóry pod indykiem. Polać mięso 2 łyżkami soku cytrynowego. Niezbyt szczelnie przykryć indyka folią posmarowaną olejem i piec 1¾ godziny. Od czasu do czasu polewać mięso powstającym sosem, żeby nie wyschło. Na 30 minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć folię, aby skórka mogła się przyrumienić. Pod koniec pieczenia sprawdzić mięso, wtykając metalowy szpikulec w najgrubszą część udka; wypływający z niego sok powinien być przezroczysty. Jeżeli jest różowy, piec dalej, sprawdzając co 10 minut.
    5. Wypełnić połówki cytryn kuskusem. Resztę kaszki rozłożyć na dnie małego żaroodpornego półmiska i ułożyć na niej nadziewane połówki cytryn. Przykryć niezbyt szczelnie folią i wsadzić do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia indyka.
    6. Gdy indyk się upiecze, wyjąć go z brytfanny i zostawić na 10 minut na desce do krojenia. Zebrać tłuszcz z powierzchni sosu w brytfannie. Wlać sherry i resztę wywaru. Doprowadzić do wrzenia, zeskrobać przyrumienione kawałki mięsa z dna brytfanny. Gotować przez 5 minut. Przyprawić.
    7. Pokroić indyka i podać mięso z cytrynami nadziewanymi kuskusem przybranym listkami mięty, z dodatkową ilością kuskusu i sosem z brytfanny.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Punkty dla zdrowia

    • Kuskus zawiera mało tłuszczu i dużo węglowodanów złożonych. Ma dość niski indeks glikemiczny, co oznacza, że wolno rozkłada się w organizmie, stopniowo uwalniając substancje energetyczne do krwiobiegu.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy B₆ i witaminy B₁₂. Dobre źródło żelaza oraz niacyny. Dość dobre źródło miedzi, potasu, witaminy B₁, witaminy B₁₂ i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AngiMazowa
    autor:
    4

    . - 08 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis