Pieczone ziemniaki z nadzieniem z cukinii

    Pieczone ziemniaki z nadzieniem z cukinii

    4polubienia
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Parujący pieczony ziemniak jest bardzo sycący i nie trzeba dodawać do niego wiele masła i sera, by zachwycił smakiem. Wegetariańskie marynowane nadzienie z grzybów i cukinii jest wyjątkowo pyszne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 ziemniaki do pieczenia
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 200 g pieczarek o kapeluszach średnicy około 5 cm
    • 170 g cukinii, pokrojonej w plasterki
    • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przebić każdy ziemniak metalowym szpikulcem (dzięki temu upieką się szybciej, bo gorące powietrze będzie przepływać przez ich środek). Ułożyć ziemniaki bezpośrednio na blasze w piekarniku i piec 1¼ godziny, aż zrobią się miękkie.
    2. Przygotować nadzienie pieczarkowo-cukiniowe zaraz po wstawieniu ziemniaków do piekarnika, żeby jak najdłużej się marynowało. Można je też przygotować tuż przed wyjęciem ziemniaków i podawać na gorąco. Rozgrzać dużą patelnię grillową i skropić połową oliwy. Wrzucić pieczarki i cukinię. Smażyć 10-15 minut, aż warzywa miejscami mocno się przyrumienią, zmiękną i puszczą sok.
    3. Przełożyć warzywa do miski (wraz z sokiem). Dodać resztę oliwy, ocet i musztardę. Doprawić nadzienie solą i pieprzem, starannie wymieszać i odstawić, by marynowało się w czasie pieczenia ziemniaków.
    4. Nakroić ziemniaki i rozchylić nieco połówki, nie oddzielając ich jednak od siebie. Dodać do nadzienia natkę pietruszki i wymieszać. Nałożyć do ziemniaków. Podawać od razu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ B1, B6, kwas foliowy, potas * ✓ A. E, niacyna, miedź, żelazo

    Zalety

    • Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C, zwłaszcza gotowane w mundurkach, ponieważ jest ona zmagazynowana tuż pod skórką. Świeżo wykopany ziemniak zawiera nawet dziesięć razy więcej witaminy C niż długo przechowywany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis