Pieczone warzywa korzeniowe

    Pieczone warzywa korzeniowe

    12polubień
    55min.


    Zrobione przez 19 osób

    Według tego przepisu można piec pojedyncze warzywa, na przykład ziemniaki lub pasternak, a także przyrządzać pyszne dania z wielu warzyw korzeniowych. Najlepiej podawać je z pieczonym mięsem lub drobiem, choć równie dobrze smakują z wegetariańskimi daniami głównymi i pieczoną rybą.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 1 kg warzyw korzeniowych, takich jak ziemniaki, bataty, marchewka, pasternak, brukiew i kalarepa
    • 225 g szalotek lub cebulki perłowej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
    • 1 łyżeczka ziaren pieprzu, lekko potłuczonych
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • kilka gałązek świeżego rozmarynu
    • gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Oskrobać lub obrać warzywa, w zależności od rodzaju. Pokroić duże ziemniaki na połówki lub ćwiartki. Duże marchewki i pasternaki przekroić wzdłuż na połówki, a następnie raz jeszcze na pół, w poprzek. Brukiew i kalarepę pokroić na duże kawałki (mniej więcej tej samej wielkości co ziemniaki). Szalotki lub cebulki perłowe zostawić w całości.
    2. Włożyć warzywa do rondla i zalać taką ilością wrzątku, by ledwie je zakrył. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5-7 minut, aż warzywa nieco zmiękną.
    3. Odlać warzywa i przełożyć je do brytfanny. Posmarować oliwą oraz posypać solą i ziarnami pieprzu. Dodać gałązki ziół i wstawić brytfannę do piekarnika.
    4. Piec 30-35 minut, aż warzywa się przyrumienią, zmiękną i zrobią chrupiące. Przewrócić raz w połowie pieczenia. Podawać na gorąco, udekorowane gałązkami tymianku lub rozmarynu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, B6, E, kwas foliowy * ✓ niacyna, potas

    Inne propozycje

    • Warzywa można piec jednocześnie z mięsem, przez 45 minut w temperaturze 200°C lub dłużej w niższej temperaturze. * • Można też piec drobne, młode warzywa. Warto spróbować młodych ziemniaków, marchewki, buraków i rzepy. Pieczone patisony i szparagi są wyjątkowo pyszne, podobnie jak warzywa korzeniowe. Posypać ziołami i skropić odrobiną octu balsamicznego lub soku z cytryny. * • Małą dynię można pokroić na ćwiartki i upiec z warzywami korzeniowymi.

    Zalety

    • Podanie mieszanki pieczonych warzyw zamiast samych ziemniaków, uatrakcyjni posiłek oraz wzbogaci go w substancje odżywcze. Ziemniaki dostarczają organizmowi witaminy C, marchewka beta-karotenu, a brukiew, podobnie jak inne warzywa z rodziny kapustowatych, fitosubstancji o działaniu przeciwnowotworowym. * • Wszystkie te warzywa są nie tylko smaczne, lecz również sycące, więc kiedy je podajemy, możemy zmniejszyć porcje mięsa. Dostarczają one też błonnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    3

    Przepis jest doskonały. Ja oczywiście robiłem troszkę inaczej, warzywa kroiłem na identycznej wielkości kawałki, mieszałem w misce z oliwą i przyprawami, piekłem bez wstępnego gotowania. Podczas gotowania dużo witamin i mikroelementów wylewane jest z wodą. Sugeruję, zamiast podgotowywać w wodzie, podgotować na parze. - 06 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis