Perliczka w stylu bliskowschodnim z szafranowym kuskusem

    Perliczka w stylu bliskowschodnim z szafranowym kuskusem

    1polubienie
    1godz.55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Perliczka smakuje jak krzyżówka kurczaka z indykiem i jest bardzo chuda. Upieczemy ją z nadzieniem z fig i kuskusu, i polejemy pikantną marynatą cytrynową. To danie doskonale smakuje z zieloną sałatą z pomarańczami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża perliczka (ok. 1,5 kg)
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • ½ łyżeczki mielonego imbiru
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 3 małe czerwone cebule, każda pokrojona na 6 cząstek
    • Kuskus
    • 300 g kaszki kuskus
    • ¼ łyżeczki szafranu
    • 500 ml wrzącego wywaru drobiowego lub warzywnego
    • 75 g suszonych fig, grubo posiekanych
    • 50 g niesolonych orzechów pistacjowych, grubo posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.25min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Wypłukać perliczkę pod bieżącą, zimną wodą. Wysuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do dużej, lekko nasmarowanej olejem brytfanny. Utrzeć sok i skórkę z cytryny z miodem, oliwą, imbirem, cynamonem, kminem rzymskim oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nasmarować perliczkę obficie tą marynatą, wewnątrz i zewnątrz. Mięso powinno marynować się podczas przygotowywania farszu lub dłużej. Zachować resztę marynaty.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wsypać kaszkę kuskus do żaroodpornej miski. Dodać szafran do wywaru i zalać nim kuskus. Przykryć, odstawić na 5 minut, aż kaszka wchłonie cały płyn. Dodać figi i orzechy pistacjowe. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Nałożyć do perliczki nieco kuskusu przez szyjkę. Zawinąć skórę szyjki i spiąć wykałaczką z korpusem. Włożyć cząstki cebuli do wnętrza perliczki (lub ułożyć je wokół niej w brytfannie po 40 minutach pieczenia). Polać mięso resztą marynaty cytrynowej i piec godzinę.
    4. Ułożyć resztę kuskusu w brytfannie dookoła perliczki i piec jeszcze 25 minut. Sprawdzić, czy mięso jest upieczone, nakłuwając udko w najgrubszym miejscu - powinien wypływać z niego przezroczysty sos.
    5. Przełożyć perliczkę na półmisek. Przykryć luźno folią aluminiową, by nie wystygła i odstawić na 10 minut przed pokrojeniem. Podawać z kuskusem i cebulą.

    Kucharz radzi

    • Marynatę oraz farsz można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować perliczkę po indyjsku, należy zastąpić kuskus ryżem basmati, lekko twardawym. Nie dodawać szafranu i wywaru oraz zastąpić orzechy pistacjowe prażonymi orzechami nerkowca, a figi posiekanym, dużym, mięsistym pomidorem malinowym. Dodać ½ łyżeczki przyprawy garam masala, łyżkę posiekanej świeżej kolendry oraz mnóstwo pieprzu. * • Takim samym kuskusem można nadziać dwa bażanty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis