Brukselka w bułce tartej

    Brukselka w bułce tartej

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 306 osób

    Doskonały i bardzo prosty przepis na danie, które może towarzyszyć niemal każdemu obiadowi. Przepis ten pochodzi z mojej książki kucharskiej pt. „From Uncle Bill's Kitchen” („Z kuchni wujka Billa”).

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 700 g brukselki
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 łyżki roztopionego masła
    • 4 łyżki startego parmezanu
    • 4 łyżki bułki tartej
    • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki soli (np. czosnkowej, cytrynowej, ziołowej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Brukselkę umyć, oczyścić i na końcach łodyżek ponacinać krzyżyki głębokości ok. 3 mm (w ten sposób brukselka gotuje się szybciej i bardziej równomiernie).
    2. Włożyć brukselkę do średniego garnka, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i doprowadzić wodę do wrzenia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 6 minut lub do momentu, gdy będzie miękka, odcedzić. Uważać, aby brukselka się nie rozgotowała.
    3. Włożyć brukselkę do niewielkiego naczynia żaroodpornego, polać 2 łyżkami roztopionego masła i dobrze wymieszać.
    4. Pozostałe masło dobrze wymieszać z parmezanem, bułką tartą, czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą, i tak przyprawione rozprowadzić po wierzchu brukselki.
    5. Wstawić naczynie z brukselką do piekarnika pod nagrzany grill w odległości około 10 cm od źródła ciepła i podgrzewać przez około 5 minut, lub do chwili gdy bułka tarta się zarumieni. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis