Paszteciki z nadzieniem drobiowo-warzywnym

    Paszteciki z nadzieniem drobiowo-warzywnym

    11polubień
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Paszteciki te są doskonałą przekąską, można też podać dwa paszteciki jako lekki posiłek. Kolorowe nadzienie to mieszanka chudego mielonego mięsa kurczaka i mnóstwa warzyw, z odrobiną wędzonej szynki i świeżych ziół dla wzbogacenia smaku. Paszteciki podaje się z pikantnym żurawinowym sosem przyprawowym.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 duża marchewka (ok. 100 g), pokrojona w cienkie słupki
    • 75 g kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej
    • 2 dymki, pokrojone w paski
    • 225 g mielonego mięsa z kurczaka
    • 55 g szynki wędzonej, drobno krojonej
    • ½ małej cebuli, drobno posiekanej
    • 2 łyżki świeżo startej bułki
    • 2 łyżeczki świeżej szałwii lekarskiej, posiekanej
    • 2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
    • 4 płaty ciasta filo o wymiarach 46 x 28 cm
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 10 g masła, stopionego
    • 1 łyżeczka sezamu
    • sól i pieprz
    • Sos żurawinowy
    • 3 łyżki sosu żurawinowego
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka octu z czerwonego wina
    • 1 łyżka musztardy angielskiej
    • Z czym podawać
    • 115 g liści różnych sałat

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Blanszować marchewkę, kapustę i dymkę we wrzątku minutę. Odcedzić, a potem zanurzyć warzywa w misce z zimną wodą, żeby je zahartować. Ponownie odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć warzywa do dużej miski razem z mięsem kurczaka, szynką, cebulą, bułką tartą, ziołami i przyprawami. Dobrze wymieszać i odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Przekroić każdy płat ciasta wzdłuż i przykroić do wymiarów 36 x 12 cm. Wymieszać oliwę z masłem.
    3. Posmarować lekko jeden pas ciasta mieszanką masła z oliwą. Umieścić jedną ósmą nadzienia na jednym końcu pasa. Zwinąć roladkę, zaginając brzegi, aby utworzyć pasztecik w kształcie sajgonki. Ułożyć go na blasze i posmarować odrobiną mieszanki masła z olejem. Powtórzyć tę czynność, żeby powstało kolejnych 7 pasztecików.
    4. Zrobić 3 ukośne nacięcia na powierzchni każdego pasztecika. Posypać je sezamem. Piec 30 minut, aż ciasto się przyrumieni.
    5. Włożyć wszystkie składniki sosu żurawinowego do zakręcanego słoika, przyprawić całość i dobrze wymieszać.
    6. Ułożyć liście sałaty na talerzach, na każdym z nich położyć jeden pasztecik, a wokół niewielkie ilości sosu żurawinowego.

    Inne propozycje

    Paszteciki z kurczakiem po grecku Gotować 30 g długoziarnistego ryżu 12 minut, aż zacznie mięknąć. Odcedzić go i osuszyć. Smażyć 5 minut drobno posiekaną cebulę w łyżeczce oliwy. Potem odstawić. Wrzucić ryż i cebulę do miski z 225 g mielonego mięsa kurczaka lub indyka, 2 łyżkami rodzynek, 2 łyżkami posiekanej świeżej mięty oraz 2 łyżkami posiekanego świeżego koperku. Przyprawić. Dobrze wymieszać i podzielić na 8 równych porcji. Pokroić płaty ciasta na 8 pasków, jak w przepisie głównym. Każdy pasek posmarować lekko masłem zmieszanym z oliwą, a na końcu ułożyć porcję nadzienia. Zwinąć ten kawałek ciasta i 7 następnych w trójkąt. Posmarować wszystkie trójkąty masłem zmieszanym z oliwą i posypać łyżeczką maku. Piec 30 minut.

    Punkty dla zdrowia

    • W odróżnieniu od innych rodzajów ciasta to w przepisie powyżej zawiera bardzo mało tłuszczu – w 100 g znajdują się 2 g tłuszczów i 300 kcal. Taka sama ilość kruchego ciasta zawiera 29 g tłuszczów i 449 kcal.

    1 porcja (pasztecik) zawiera

    Dość dobre źródło witaminy A i witaminy B₆.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis