Paszteciki z nadzieniem drobiowo-warzywnym

    Paszteciki z nadzieniem drobiowo-warzywnym

    (0)
    11polubień
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Paszteciki te są doskonałą przekąską, można też podać dwa paszteciki jako lekki posiłek. Kolorowe nadzienie to mieszanka chudego mielonego mięsa kurczaka i mnóstwa warzyw, z odrobiną wędzonej szynki i świeżych ziół dla wzbogacenia smaku. Paszteciki podaje się z pikantnym żurawinowym sosem przyprawowym.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 duża marchewka (ok. 100 g), pokrojona w cienkie słupki
    • 75 g kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej
    • 2 dymki, pokrojone w paski
    • 225 g mielonego mięsa z kurczaka
    • 55 g szynki wędzonej, drobno krojonej
    • ½ małej cebuli, drobno posiekanej
    • 2 łyżki świeżo startej bułki
    • 2 łyżeczki świeżej szałwii lekarskiej, posiekanej
    • 2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
    • 4 płaty ciasta filo o wymiarach 46 x 28 cm
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 10 g masła, stopionego
    • 1 łyżeczka sezamu
    • sól i pieprz
    • Sos żurawinowy
    • 3 łyżki sosu żurawinowego
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka octu z czerwonego wina
    • 1 łyżka musztardy angielskiej
    • Z czym podawać
    • 115 g liści różnych sałat

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Blanszować marchewkę, kapustę i dymkę we wrzątku minutę. Odcedzić, a potem zanurzyć warzywa w misce z zimną wodą, żeby je zahartować. Ponownie odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć warzywa do dużej miski razem z mięsem kurczaka, szynką, cebulą, bułką tartą, ziołami i przyprawami. Dobrze wymieszać i odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Przekroić każdy płat ciasta wzdłuż i przykroić do wymiarów 36 x 12 cm. Wymieszać oliwę z masłem.
    3. Posmarować lekko jeden pas ciasta mieszanką masła z oliwą. Umieścić jedną ósmą nadzienia na jednym końcu pasa. Zwinąć roladkę, zaginając brzegi, aby utworzyć pasztecik w kształcie sajgonki. Ułożyć go na blasze i posmarować odrobiną mieszanki masła z olejem. Powtórzyć tę czynność, żeby powstało kolejnych 7 pasztecików.
    4. Zrobić 3 ukośne nacięcia na powierzchni każdego pasztecika. Posypać je sezamem. Piec 30 minut, aż ciasto się przyrumieni.
    5. Włożyć wszystkie składniki sosu żurawinowego do zakręcanego słoika, przyprawić całość i dobrze wymieszać.
    6. Ułożyć liście sałaty na talerzach, na każdym z nich położyć jeden pasztecik, a wokół niewielkie ilości sosu żurawinowego.

    Inne propozycje

    Paszteciki z kurczakiem po grecku Gotować 30 g długoziarnistego ryżu 12 minut, aż zacznie mięknąć. Odcedzić go i osuszyć. Smażyć 5 minut drobno posiekaną cebulę w łyżeczce oliwy. Potem odstawić. Wrzucić ryż i cebulę do miski z 225 g mielonego mięsa kurczaka lub indyka, 2 łyżkami rodzynek, 2 łyżkami posiekanej świeżej mięty oraz 2 łyżkami posiekanego świeżego koperku. Przyprawić. Dobrze wymieszać i podzielić na 8 równych porcji. Pokroić płaty ciasta na 8 pasków, jak w przepisie głównym. Każdy pasek posmarować lekko masłem zmieszanym z oliwą, a na końcu ułożyć porcję nadzienia. Zwinąć ten kawałek ciasta i 7 następnych w trójkąt. Posmarować wszystkie trójkąty masłem zmieszanym z oliwą i posypać łyżeczką maku. Piec 30 minut.

    Punkty dla zdrowia

    • W odróżnieniu od innych rodzajów ciasta to w przepisie powyżej zawiera bardzo mało tłuszczu – w 100 g znajdują się 2 g tłuszczów i 300 kcal. Taka sama ilość kruchego ciasta zawiera 29 g tłuszczów i 449 kcal.

    1 porcja (pasztecik) zawiera

    Dość dobre źródło witaminy A i witaminy B₆.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis