Ogórki w słodko-kwaśnej marynacie

    Ogórki w słodko-kwaśnej marynacie

    53polubienia
    4godz.30min.


    Zrobione przez 536 osób

    Są to najlepsze słodko-kwaśne ogórki, jakie kiedykolwiek jadłem! A szukałem dobrego przepisu już od dawna. Gwarantuję, że je polubisz! Z tego przepisu wychodzi ich bardzo dużo, więc przygotuj się na chrupanie. Smacznego!

    Składniki
    ilość sztuk: 8 litrowych słoików

    • 25 ogórków pokrojonych w cienkie plasterki
    • 6 cebul pokrojonych w cienkie krążki
    • 2 zielone papryki pokrojone w kostkę
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki soli
    • 700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego
    • 3 szklanki cukru
    • 2 łyżki gorczycy
    • 1,5 łyżeczki nasion selera
    • 0,5 łyżeczki całych goździków
    • 1 łyżka mielonej kurkumy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. W dużej misce wymieszać ogórki z cebulą, zieloną papryką, czosnkiem i solą. Pozostawić na około 3 godziny.
    2. W dużym rondlu wymieszać ocet jabłkowy z cukrem, nasionami gorczycy, nasionami selera, goździkami i kurkumą. Doprowadzić do wrzenia.
    3. Z miski z ogórkami odlać powstały tam płyn i wlać go do wrzącego octu. Zdjąć zalewę z ognia tuż zanim zacznie się ponownie gotować.
    4. Przełożyć ogórki do czystych słoików i zalać zalewą. Starannie zakręcić wieczka i ustawić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Po ostygnięciu wstawić do lodówki i trzymać w chłodzie aż do czasu podania.

    Nasiona selera

    Nasiona selera kupuje się w sklepie z przyprawami (może być internetowy), albo na targu na stoisku z przyprawami. Są już coraz popularniejszą przyprawą, więc nie powinno być problemu z ich zdobyciem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (9)

    autor:
    98

    Już w tamtym roku pokusiłam się o zrobienie kilku słoiczków i tak mi zasmakowały, że gdy w tym roku nadszedł sezon na ogórki długo szukałam przepisu w necie aż na moje szczęście go znalazłam i już się ogóreczki marynują. Tylko pamiętna smaku z tamtego roku dałam dużo mniej soli (ok. 3 płaskich łyżek) i mniej cukru, bo tylko 2x 250 ml szklanki. - 04 sie 2013

    MagdaCzaplicka
    92

    no właśnie dziś robię tą sałatkę i zobaczymy pierwszy raz ryzykuję innym przepisem ale wydaje się najprostrzy - 16 lip 2013

    Allrecipes
    autor:
    86

    @Olis: Ocet jabłkowy można zamienić zwykłym octem spirytusowym, ale trzeba go rozcieńczyć z wodą (półtora szkl. wody wymieszać z półtora szkl. octu). Ocet z białego wina może się też nadać, ale trzeba uważać, żeby nie miał zbyt intensywnego smaku. @beata.bascik dziękujemy za podpowiedź na temat zbyt dużej ilości soli i cukru. Zmniejszyliśmy już ich ilość w przepisie - zamiast 0,5 szklanki soli teraz jest 3 łyżki, a zamiast 5 szklanek cukru jest 3. - 09 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis