Okra z ziemniakami po indyjsku

    Okra z ziemniakami po indyjsku

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Warzywa takie smakują doskonale z pikantnym daniem głównym. Można je też podawać z przyrządzoną na sposób indyjski soczewicą i chlebkiem naan, jako pyszne wegetariańskie danie główne dla dwóch osób. Okra podczas gotowania wydziela śluz, jest więc szczególnie wskazana dla osób cierpiących na wrzody żołądka.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 1 duża cebula, pokrojona na ćwiartki
    • 4 ząbki czosnku
    • 5 cm świeżego imbiru, obranego
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 świeża papryczka chili, czerwona lub zielona, drobno posiekana
    • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 450 ml wywaru warzywnego, najlepiej własnej roboty
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 200 g okry, pokrojonej w plasterki
    • 500 g ziemniaków, pokrojonych na duże kawałki
    • 1 papryka, zielona, czerwona lub żółta, pokrojona na duże kawałki
    • 4 łyżki rodzynków
    • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz
    • listki świeżej kolendry, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Włożyć cebulę, obrany czosnek i imbir do malaksera i utrzeć na purée. Można też drobno posiekać składniki i starannie je wymieszać. Rozgrzać olej w rondlu. Wrzucić cebulę oraz chili i smażyć na małym ogniu 6-7 minut, aż purée zacznie się miejscami przyrumieniać.
    2. Dodać ziarna gorczycy, mieloną kolendrę, kmin rzymski i kurkumę. Wymieszać z cebulą, żeby powstała gęsta pasta. Stopniowo dodawać wywar i pomidory z sokiem, stale mieszając. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na maleńki i przykryć rondel. Dusić 10 minut, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
    3. Wrzucić okrę, ziemniaki, paprykę i rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Starannie wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 15-20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
    4. Dodać posiekaną kolendrę, wymieszać i podawać danie natychmiast, udekorowane kolendrą.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, E * ✓✓ A, B1, B6, kwas foliowy, potas * ✓ niacyna, miedź, żelazo

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić pikantne curry kokosowe z kalafiorem i cieciorką, należy dodać z wywarem 55 g mleczka kokosowego i liść laurowy. Ziemniaki zastąpić 700 g kalafiora pokrojonego na różyczki, a okrę 420 g odsączonej cieciorki z puszki. Cieciorkę należy dodać pod koniec punktu 3., kiedy kalafior będzie już miękki, razem z 3 drobno posiekanymi cebulami dymkami. Zamiast rodzynek można użyć sułtanek. Podawać z chlebkiem naan lub pitta. * • Jeśli ma to być wegetariańskie danie główne, najlepiej je podać z ryżem basmati wymieszanym z płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami nerkowca oraz, jeśli lubimy, z pikantnymi przyprawami.

    Zalety

    • Zielarze zalecają listki świeżej kolendry jako środek łagodzą cy w dolegliwościach żołą dkowych i sercowych, natomiast jej ziarna osobom cierpią cym na choroby dróg moczowych. * • Imbir nie tylko dodaje potrawom smaku, lecz również wspomaga trawienie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis