Napój pomidorowo-cytrusowy

    Napój pomidorowo-cytrusowy

    3polubienia
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ten pyszny, kwaskowy i orzeźwiający napój proponujemy na pierwsze lub drugie śniadanie, bądź do popijania w ciągu dnia. Może też zastąpić alkoholowy aperitif przed obiadem lub kolacją. Najsmaczniejszy będzie, jeśli przygotujemy go ze słodkich pomidorów, najlepiej dojrzałych na krzaku, oraz dojrzałego mango.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 1 dojrzałe mango
    • 500 g pomidorów, obranych ze skórki i bez nasion, pokrojonych na kawałki
    • 600 g miąższu arbuza, bez pestek i pokrojonego na kawałki
    • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
    • sok i skórka otarta z 1 limonki
    • Z czym podawać
    • kostki lodu
    • plasterki pomarańczy i limonki
    • listki szałwii lub ogórecznika

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Obrać mango ze skórki. Miąższ odkroić od pestki i grubo posiekać.
    2. Wrzucić do miksera posiekane mango, pomidory i arbuza, wlać sok i skórkę otartą z pomarańczy i limonki. Starannie zmiksować. Być może trzeba będzie zrobić to w 2 porcjach, jeśli mikser ma małą pojemność.
    3. Napełnić do połowy lodem 4 duże wysokie szklanki i wlać napój. Udekorować plasterkami pomarańczy i limonki oraz listkami szałwii lub ogórecznika. Podawać natychmiast.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ A, B6, E * ✓ B1, kwas foliowy, miedź, żelazo, potas

    Zalety

    • Pomidory, mango i arbuz są źródłem witaminy C, ważnego przeciwutleniacza, który podnosi odporność organizmu i wpływa korzystnie na zdrowie skóry. * • Mango zawiera też beta-karoten, który organizm przetwarza w witaminę A. Im owoc dojrzalszy i ciemniejszy, tym więcej w nim beta-karotenu. Witamina A odpowiada za zdrowie skóry i prawidłowe widzenie, szczególnie po ciemku.

    Inne propozycje

    • Latem można podawać ten napój w miseczkach jako chłodnik. Zamiast kostek lodu oraz plasterków pomarańczy i limonki dodać trochę chudego jogurtu naturalnego i lekko wymieszać. * • Aby przygotować orzeźwiający napój w stylu hiszpańskiego chłodnika gazpacho, należy obrać ze skórki 250 g pomidorów, usuną ć z nich nasiona i grubo posiekać. Posiekać grubo kawałek ogórka o długości 5 cm, łodygę selera naciowego, 2 cebulki dymki i ząbek czosnku. Zmiksować wszystkie warzywa z 200 g passaty (przecieru pomidorowego), dodając na koniec 2 łyżeczki octu balsamicznego oraz 250 ml wody mineralnej. Napełnić 4 wysokie szklanki do połowy kostkami lodu i wlać napój. Do każdej włożyć po 1 cienkiej, długiej łodydze selera naciowego (jako mieszadełko) i posypać posiekaną dymką oraz pokrojonym w drobną kostkę pomidorem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis