Napój paprykowy

    Napój paprykowy

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Świeże soki warzywne i owocowe dostarczają organizmowi witamin i mikroelementów. Zwłaszcza koktajle warzywne dają pole do popisu naszej wyobraźnie kulinarnej. Wypróbujmy napój paprykowy, który błyskawicznie orzeźwia i poprawia samopoczucie.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 

    • 1 duża czerwona papryka
    • 200 ml soku pomidorowego
    • 4 łodygi selera naciowego, posiekane
    • odrobina sosu tabasco
    • Z czym podawać
    • kostki lodu
    • papryka w proszku
    • listki selera naciowego, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać bardzo mocno opiekacz. Wstawić paprykę na 10 minut, często obracać, żeby skórka przypiekła się ze wszystkich stron. Włożyć do foliowej torebki i odłożyć na 15 minut, aż ostygnie na tyle, by nie parzyła.
    2. Obrać paprykę ze skórki, przekroić na pół i usunąć nasiona. Pokroić paprykę na kawałki.
    3. Wrzucić paprykę i selera naciowego do miksera. Wlać sok pomidorowy i zmiksować. Aby napój był jeszcze bardziej jednolity, można go przetrzeć przez sitko. Dodać sos tabasco i wymieszać.
    4. Wlać napój do 2 wysokich szklanek i wrzucić kilka kostek lodu. Posypać szczyptą papryki i udekorować listkami selera naciowego. Podawać od razu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ E * ✓ B6, kwas foliowy, niacyna, potas

    Inne propozycje

    • Przygotujmy napój z buraków i selera naciowego o owocowym smaku. Należy grubo zetrzeć surowego buraka i pokroić na plasterki 2 łodygi selera naciowego, a następnie zmiksować te warzywa z sokiem i skórką otartą z pomarańczy oraz 150 ml soku jabłkowego. Dodać szczyptę cynamonu i podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu. * • Aby przygotować napój marchewkowo-pomarańczowy z imbirem, należy grubo posiekać 2 jabłka deserowe oraz 2 pomarańcze obrane ze skórki i błon. Zmiksować z ½ łyżeczki świeżo utartego imbiru oraz 500 ml soku z marchewki.

    Zalety

    • Napój ten jest prawdziwą bombą witaminową. Czerwona papryka to doskonałe źródło beta-karotenu, który organizm przetwarza w witaminę A, oraz witaminy C. Tej ostatniej dostarcza organizmowi również sok pomidorowy. * • Seler naciowy jest źródłem potasu. Ma on też właściwości łagodnie odwadniające, pomaga zatem zmniejszyć wstrzymywanie płynów i soli w organizmie, a tym samym wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis