Mufinki warzywno-owocowe

    Mufinki warzywno-owocowe

    7polubień
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Mufinki zawdzięczają wartości odżywcze i smak tartym warzywom i suszonym owocom. Te składniki sprawiają też, że bułeczki są apetycznie wilgotne. Zawierają one niewiele cukru, więc z czystym sumieniem polecamy je na lunch zabierany do szkoły lub pracy, na przekąskę, na śniadanie lub na podwieczorek.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 mufinek

    • 125 g mąki
    • 125 g mąki razowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 170 g drobnego cukru
    • 55 g mieszanki suszonych owoców lub rodzynków
    • 125 g marchewki, drobno utartej
    • 125 g cukinii, drobno utartej
    • 125 ml oleju słonecznikowego
    • 3 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować blachę do pieczenia mufinek z 12 zagłębieniami lub każde z nich wyłożyć papierowymi foremkami. Zagłębienia te powinny mieć po 3-3,5 cm głębokości.
    2. Przesiać oba gatunki mąki, proszek do pieczenia, cynamon i cukier do dużej miski. Dodać suszone owoce lub rodzynki i zrobić na środku zagłębienie.
    3. W innej misce wymieszać marchewkę, cukinię, olej i jajka. Wlać do suchych składników i wymieszać lekko. W cieście powinny pozostać drobiny suchej mąki, niewymieszanej z resztą składników.
    4. Rozdzielić ciasto między zagłębienia w blasze, napełniając je mniej więcej w dwóch trzecich. Piec przez 20-25 minut, aż mufinki mocno wyrosną na kształt stożków i będą sprężyste w dotyku. Przełożyć na metalową kratkę, by ostygły.
    5. Podawać mufinki na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Choć najsmaczniejsze są następnego dnia po upieczeniu, można je przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 dni lub w zamrażalniku do 3 miesięcy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 mufinka zawiera:

    ✓ A. B1, B12, niacyna

    Zalety

    • Suszone owoce dostarczają organizmowi żelaza. Na zdrowe śniadanie można podać te mufinki z sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy. Zawarta w nim witamina C pomoże organizmowi przyswoić żelazo z suszonych owoców. * • Dzięki dodatkowi mąki razowej wypieki zawierają więcej błonnika, a przy okazji nie stają się zbyt ciężkie.

    Inne propozycje

    • Zastąpić marchewkę drobno utartym pasternakiem i dodać skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. * • Dzieci uwielbiają mufinki czekoladowe. Aby przygotować ich pyszną, wilgotną wersję z cukinią, należy przesiać do dużej miski 200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 170 g drobnego cukru, 45 g kakao w proszku i ½ łyżeczki soli. Zetrzeć 250 g cukinii do innej miski, dodać do niej 125 ml oleju słonecznikowego, 3 jajka i 2 łyżeczki esencji waniliowej. Wymieszać z suchymi składnikami i wyrobić gładkie ciasto. Piec jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    Przepis bardzo fajny, jednak z uwagi na pewne braki składników nieco zmodyfikowałam, a mufinki wyszły i tak fantastycznie. Okazało się, że mam za mało mąki pełnoziarnistej więc zamiast dodałam zmielone w blenderze płatki owsiane z drobną domieszką żytnich. Miałam mało cukinii i marchewki (łącznie jakieś 170 g) więc uzupełniłam startym jabłkiem. Zamiast suszonych owoców, których nie lubię taka sama ilość mieszanki orzechów włoskich, pestek dyni i słonecznika. Zmniejszyłam też ilość cukru do 120g i ilość oleju do 100 ml. Jako antytalent cukierniczy zdecydowanie polecam!! Jak mi wyszły to każdemu wyjdą - 12 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis