Chłodnik z melona, jagód i malin

    Chłodnik z melona, jagód i malin

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Do przyrządzenia tej bardzo smacznej zupy należy użyć melona o zielonym miąższu, ale musi on być całkowicie dojrzały i słodki. Zupę należy podawać jako orzeźwiające pierwsze danie, gdy jest gorąco, przybierając każdą miskę odrobiną jagodowo-malinowego przecieru i całymi owocami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży dojrzały melon z zielonym miąższem (ok. 1,25 kg)
    • sok z 1 limonki
    • 3,5 cm świeżego imbiru, startego
    • 150 g jagód
    • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    • 2 łyżki gęstego jogurtu
    • 150 g malin lub truskawek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Przekroić melon na pół, usunąć pestki, wybrać łyżką miąższ i wrzucić go do blendera. Dodać sos z limonki oraz imbir, zmiksować na gładko. Przelać przecier do miski, przykryć ją i wstawić do lodówki na 30 minut, do czasu aż się schłodzi.
    2. Wrzucić jagody do blendera. Wlać sok pomarańczowy oraz jogurt i zmiksować na gładką masę. Przelać do drugiej miski, przykryć i włożyć do lodówki na około 30 minut.
    3. Rozdzielić zupę do 4 schłodzonych płytkich miseczek. Każdą porcję ozdobić przecierem jagodowym. Posypać malinami lub truskawkami. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    Można spróbować przyrządzić zupę z melona o pomarańczowym miąższu i zamiast malin lub truskawek ułożyć na wierzchu plasterki kiwi. * Zastąpić melon 2 kg arbuza. Posiekać miąższ i wyrzucić pestki, a potem przetrzeć razem z sokiem z limonki oraz posiekaną, świeżą, zieloną papryczką chili zamiast imbiru. Rozgnieść jagody z malinami oraz/lub truskawkami, dodać 1–2 łyżki soku pomarańczowego. Nie dodawać jogurtu.

    Punkty dla zdrowia

    • Wszystkie melony dostarczają witamin z grupy B oraz witaminy C i są wyjątkowo niskokaloryczne. Zawierają bardzo dużo wody, więc zjedzenie kawałka takiego owocu pomaga ugasić pragnienie. * • Uważa się, że imbir jest środkiem przeciwzapalnym, który może pomóc w złagodzeniu pewnych objawów artretyzmu. * • Jagody są bogate w witaminę C i są dość dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Zawierają też kilka fitozwiązków: flawonoidy, które wzmacniają naczynia włosowate i poprawiają krążenie, antocyjanidy, które pomagają zwalczać infekcje i stany zapalne, oraz kwas elagowy, który zapobiega uszkodzeniom komórek, mogącym prowadzić do powstania nowotworów. Jagody, podobnie jak żurawiny, zawierają również naturalny antybiotyk, który może zapobiegać zakażeniom dróg moczowych.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy C. Dobre źródło potasu. Dość dobre źródło wapnia, kwasu foliowego, witaminy B₁ oraz witaminy B₂.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis