Mocha ricotta tiramisu

    Mocha ricotta tiramisu

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ta wyborna odmiana popularnego włoskiego deseru zawiera, zgodnie z tradycją, podkład z biszkoptów namoczonych w kawie i likierze, ale zamiast wysokokalorycznego kremu nałożymy na nie lekką kremową mieszankę słodzonej ricotty i gęstego jogurtu i posypiemy całość wiórkami z ciemnej czekolady.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 podłużnych biszkoptów (ok. 65 g)
    • 1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej
    • 120 ml wrzątku
    • 2 łyżki likieru kawowego lub brandy
    • 1 łyżeczka drobnego cukru
    • 200 g sera ricotta
    • 200 g gęstego jogurtu
    • 25 g cukru pudru, przesianego
    • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
    • 25 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao), startej,

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Połamać każdy biszkopt na 3 kawałki, a następnie rozdzielić je do 4 ćwierćlitrowych szklanek.
    2. Wsypać kawę do miarki kuchennej i zalać wrzątkiem. Dodać likier bądź brandy oraz drobny cukier i wymieszać, żeby się rozpuścił. Zalać biszkopty w szklankach kawą. Odstawić na czas przyrządzania kremu.
    3. Ubić ricottę z jogurtem, cukrem pudrem i esencją waniliową na masę o gładkiej, kremowej konsystencji i ułożyć ją na biszkoptach.
    4. Posypać każdą porcję deseru wiórkami czekoladowymi. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut (lecz nie dłużej niż na 3–4 godziny).

    Inne propozycje

    Zastąpić gęsty jogurt niskotłuszczowym jogurtem o smaku waniliowym. * Deser można ozdobić, posypując każdą porcję zamiast wiórkami czekolady ½ łyżeczki kakao w proszku.

    Punkty dla zdrowia

    • Ricotta jest znacznie uboższa w tłuszcz i kalorie niż śmietankowy mascarpone, tradycyjnie stosowany do przyrządzania tego deseru. Dodanie gęstego jogurtu do ricotty zapewnia śmietankową konsystencję, bez zwiększania zawartości tłuszczu. * • Gorzka czekolada to dobre źródło miedzi, minerału, który pomaga organizmowi przyswajać żelazo. Starcie jej na drobne wiórki, tak jak w powyższym przepisie, ułatwia ten proces.

    Jedna porcja zawiera

    Dobre źródło wapnia i witaminy A. Dość dobre źródło witaminy B₂, witaminy B₁₂ oraz cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis