Młode ziemniaki z nori

    Młode ziemniaki z nori

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nori to jadalne japońskie wodorosty sprzedawane w postaci suszonych, cienkich, ciemnozielonych płatów. Mają one charakterystyczny słonawy smak. W kuchni japońskiej nori są zazwyczaj podawane z ryżem, ale mogą być również dodatkiem do warzyw, zwłaszcza do ziemniaków.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 500 g młodych ziemniaków
    • 30 g masła
    • sok i skórka otarta z ½ małej cytryny
    • 1 płat prażonych wodorostów nori o wymiarach około 20 × 18 cm
    • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować 12 minut, aż zrobią się miękkie.
    2. Przelać do naczynia 3 łyżki wody, w której gotowaliśmy ziemniaki, a następnie odlać je i pozostawić w rondlu. Wlać zachowany wywar. Dodać masło oraz sok i skórkę z cytryny. Obtoczyć ziemniaki w płynie.
    3. Pokroić wodorosty nori nożyczkami na cienkie, krótkie paseczki. Posypać nimi ziemniaki i przykryć rondel. Podgrzewać na małym ogniu 1-2 minuty, aż wodorosty zmiękną. Doprawić solą oraz pieprzem. Posypać szczypiorkiem i podawać.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ A, B6, C, E * ✓ B1, B2, miedź, żelazo, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Wodorosty nori wyglą dają jak cienkie listki zielonego pergaminu. Sprzedawane są prażone lub surowe. Te pierwsze są błyszczące, niemal czarne, a także doprawione, te drugie zaś zielonkawe. Aby samodzielnie uprażyć nori, należy przesunąć płat nad ogniem palnika gazowego, po jednym razie z każdej strony, lub też ułożyć go w patelni grillowej i wstawić na kilka sekund do rozgrzanego opiekacza. Nori błyskawicznie ściemnieje i zacznie wydawać aromat. Należy uważać, by nie przypalić płata. * • Zielona fasolka szparagowa doskonale komponuje się z sokiem cytrynowym i ziemniakami. Można ją dodać do tego dania lub zastąpić nią wodorosty. Pokroić 200 g zielonej fasolki szparagowej na krótkie kawałki i wrzucić ją do rondla z ziemniakami w połowie czasu ich gotowania - 5 minut wystarczy, by lekko się obgotowała. Odlać, a następnie wymieszać z masłem oraz skórką i sokiem z cytryny.

    Zalety

    • Wodorosty nori są bogate w witaminę A oraz mikroelementy, takie jak potas, który neutralizuje szkodliwy wpływ sodu na organizm i pomaga utrzymywać ciśnienie krwi na właściwym poziomie. Nori zawierają również żelazo, cynk, miedź i jod. * • Młode ziemniaki i sok z cytryny dostarczają organizmowi witaminy C, która wspomaga przyswajanie żelaza z nori przez organizm.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis