Miseczki radicchio z fasolą

    Miseczki radicchio z fasolą

    1polubienie
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kruche, kolorowe listki sałaty radicchio tworzą smakowite, jadalne miseczki. Wypełnijmy je kwaskowatą sałatką z fasolki i musztardy, która zawiera wyjątkowo dużo witamin, mikroelementów i błonnika. Podajmy miseczki jako treściwą przystawkę bądź też, z chlebem, jako sycący lunch lub kolację.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 50 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na połówki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżeczki octu winnego
    • 2 łyżeczki musztardy z ziarenkami gorczycy
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 2 pomarańcze
    • 420 g czerwonej fasoli kidney z puszki, odsączonej i opłukanej
    • ½ małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
    • 30 g gałązek rukwi wodnej, bez twardych łodyżek
    • 50 g bresaoli (suszonej wołowiny) lub salami, pokrojonego w szerokie paski
    • 4 duże liście sałaty radicchio
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wrzucić zieloną fasolkę do rondla z wrzątkiem i gotować 2 minuty. Odsączyć, przepłukać strumieniem zimnej wody, ponownie odsączyć i odstawić.
    2. Utrzeć oliwę z octem, musztardą, czosnkiem oraz solą i pieprzem do smaku w dużej misce. Obrać pomarańczę ze skórki. Odkroić miąższ pomarańczy od oddzielających go błon, trzymając nad miską, żeby zachować sok. Wrzucić miąższ do miski. Wycisnąć resztę soku z błon do miski i błony wyrzucić.
    3. Dodać fasolkę, czerwoną fasolę kidney i cebulę. Wymieszać. Dodać rukiew wodną oraz bresaolę lub salami i lekko wymieszać.
    4. Ułożyć na kilku talerzach po jednym liściu sałaty radicchio i napełnić każdy sałatką. Podawać natychmiast.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ B1, kwas foliowy, żelazo * ✓ B6, E, niacyna, wapń, potas, selen, cynk

    Inne propozycje

    • Czerwoną fasolę kidney można zastąpić mieszanką różnych odmian fasoli lub soczewicy z puszki lub 100 g suszonej soczewicy puy. Suszoną soczewicę należy gotować na małym ogniu 15-20 minut, aż trochę zmięknie. Odlać i przepłukać zimną wodą. * • Sałatę radicchio można zastąpić liśćmi innych gatunków sałaty lub ich mieszanką. * • Można podać tę potrawę jako danie główne, należy wtedy wyłożyć duży półmisek liśćmi sałaty radicchio, napełnić je sałatką i udekorować plasterkami pomarańczy. * • Jeśli przygotowujemy tę sałatkę dla dzieci, należy zamiast musztardy dodać do dressingu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego lub keczupu, a bresaolę lub salami zastą pić plasterkami chudej gotowanej szynki i posypać całość 50 g żółtego sera pokrojonego w kostkę.

    Zalety

    • Zielona fasolka szparagowa jest dobrym źródłem błonnika, a także zawiera sporo kwasu foliowego, substancji, którą powinny otrzymywać w dużych ilościach kobiety przed zajściem w ciążę oraz w pierwszych jej miesiącach, by zapewnić płodowi właściwy rozwój. * • Pomarańcze są doskonałym źródłem witaminy C. Jedna pomarańcza dostarcza organizmowi ponaddwukrotną dzienną dawkę tej witaminy. Badania wykazują zależność między regularnym spożywaniem witaminy C a zachowaniem sprawności intelektualnej przez osoby starsze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis