Miodowy kurczak pięć smaków w chlebku pitta

    Miodowy kurczak pięć smaków w chlebku pitta

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przyprawa pięć smaków - mieszanka cynamonu, goździków, nasion kopru włoskiego, anyżu gwiazdkowatego i pieprzu syczuańskiego - jest w kuchni chińskiej bardzo popularna. Będzie doskonałym, orientalnym dodatkiem do apetycznych kanapek z chleba pitta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków
    • 3 filety z piersi kurczaka (po 140 g)
    • 4 duże razowe chlebki pitta
    • 3 liście sałaty rzymskiej, porwane
    • 16 pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki
    • 1 duża marchewka, grubo starta
    • Cytrynowo-ziołowy sos jogurtowy
    • 150 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • skórka otarta z ½ cytryny i ½ łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Sok z cytryny, miód i przyprawę pięć smaków wymieszać w płytkim naczyniu, w którym można ułożyć całe mięso jedną warstwą. Zrobić 3 głębokie nacięcia w każdym filecie, a następnie włożyć mięso do naczynia. Nasmarować je dokładnie marynatą, wetrzeć ją także w nacięcia. Przykryć naczynie folią i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
    2. Przygotować sos: wymieszać jogurt, skórkę i sok z cytryny oraz pietruszkę, przyprawić do smaku. Przykryć i schłodzić.
    3. Wyjąć zamarynowane mięso z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury, blachę grillową wyłożyć folią aluminiową. Umieścić ruszt w najniższym położeniu. Ułożyć mięso na blasze, opiekać je 15-20 minut. W czasie pieczenia smarować pozostałą w naczyniu marynatą, w połowie - przewrócić. Kiedy mięso będzie już gotowe, pokroić je skośnie na cienkie plastry i odstawić do wystygnięcia.
    4. Spryskać chlebki pitta odrobiną wody i opiekać 2-3 minuty. Wymieszać sałatę, pomidorki i marchewkę z sosem.
    5. Naciąć chlebki pitta tak, aby z każdego powstała otwarta z jednej strony kieszonka. Rozłożyć równo mięso i sałatkę z sosem do 4 kieszonek i podawać.

    Inne propozycje

    Z grillowanej piersi kurczaka można także przyrządzić bardziej klasyczną kanapkę. Lekko opiec po 2 kromki wieloziarnistego chleba na każdą kanapkę. Na jednej kromce ułożyć mieszane liście sałat i plasterki ogórka wymieszane z sosem cytrynowo-ziołowym. Nałożyć plastry grillowanego kurczaka i przykryć drugą kromką chleba.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis