Minipizze z chleba pitta

    Minipizze z chleba pitta

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te minipizze można przyrządzić naprawdę bardzo szybko - zwłaszcza jeśli okaże się, że dodatki mamy w spiżarni. Szynka, soczysty ananas, słodka kukurydza - wszystko to składa się na pyszną przekąskę, zawierającą znacznie mniej soli niż kupna pizza.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 chlebki pitta — razowe lub z sezamem
    • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
    • 125 g plastrów chudej szynki, pokrojonych w paski
    • 425 g ananasa w kawałkach w zalewie, odsączonego
    • 200 g mrożonej kukurydzy, rozmrożonej
    • 125 g mozzarelli, grubo startej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ułożyć chlebki pitta na blasze. Wymieszać pastę z suszonych pomidorów, oliwę i oregano, posmarować chlebki tak przygotowaną pastą.
    2. Połowę pasków szynki ułożyć na chlebkach, na szynkę nałożyć kawałeczki ananasa (jeśli są duże, można je dodatkowo posiekać) i kukurydzę. Położyć drugą połowę szynki na wierzchu i posypać mozzarellą.
    3. Piec przez 15 minut, aż ser stopi się i zacznie się rumienić. Wyjąć z piekarnika, poczekać kilka minut, aż nieco ostygną i podawać.

    Inne propozycje

    • Można przygotować minipizze z tuńczykiem. Należy zamiast przecieru posmarować chlebki 3 łyżkami czerwonego lub zielonego pesto. Odcedzić z zalewy 200 g tuńczyka i użyć zamiast szynki. Przed podaniem każdą minipizzę przybrać kilkoma czarnymi oliwkami, pokrojonymi na połówki. * • Można także przyrządzić minipizze z cebulą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Smażyć 2 czerwone cebule pokrojone w cienkie plasterki na 1 łyżce oliwy przez 7-8 minut. Dodać 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów, szczyptę mieszanki suszonych ziół i szczyptę pieprzu. Posmarować chlebki i posypać je 150 g pokruszonego sera gorgonzola. Piec przez 8 minut, posypać 50 g posiekanych orzechów włoskich i piec jeszcze przez 3-4 minuty, aż orzechy się uprażą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis