Miecznik w salsie pomidorowej

    Miecznik w salsie pomidorowej

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sos pomidorowo-paprykowy do tej sałatki można zrobić z dużym wyprzedzeniem, a opiekanie steków z miecznika trwa tylko parę minut, więc ta potrawa świetnie nadaje się na przyjęcia. Należy ją podawać z dużą ilością paluszków z ziarnami sezamu lub z chrupiącym chlebem razowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 steki z miecznika (ok. 140 g każdy) grubości 1 cm
    • 1½ łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 250 g liści młodego szpinaku
    • 2 cukinie, grubo starte
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    • Salsa pomidorowa
    • 1 duża pomarańcza
    • 600 g dojrzałych pomidorów, bez pestek, pokrojonych w drobną kostkę
    • 4 duże dymki (tylko szczypior), drobno posiekane
    • 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 świeża zielona papryczka chili, drobno posiekana
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Przygotować salsę co najmniej 20 minut (do 8 godzin) przed podaniem potrawy. Zetrzeć drobno skórkę z pomarańczy i wycisnąć 4 łyżki soku. Umieścić skórkę i sok w dużej misce i wrzucić do niej pomidory, dymki, paprykę, kmin rzymski oraz papryczkę chili i wlać oliwę z oliwek. Przyprawić. Wymieszać, przykryć miskę i schłodzić w lodówce.
    2. Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Częścią oliwy lekko posmarować steki z miecznika i położyć je na ruszcie. Opiekać przez 2-3 minuty w odległości około 7,5 cm od grzałki. Obrócić steki na drugą stronę, posmarować resztą oliwy i opiekać kolejne 2–3 minuty, aż brzegi steków się lekko przypalą, a mięso ryby będzie jędrne. Nie piec za długo, bo wtedy miecznik będzie twardy i suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby ryba lekko wystygła.
    3. Wrzucić do miski liście szpinaku, cukinię oraz pietruszkę i delikatnie wymieszać. Rozłożyć na 4 talerze.
    4. Dodać kolendrę do sosu. Podzielić miecznika na kawałki wielkości kęsa, wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać, uważając, żeby nie rozdrobnić mięsa. Nałożyć obtoczoną w sosie rybę łyżką na sałatkę ze szpinaku i podawać.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło kwasu foliowego, niacyny, selenu, witaminy A, witaminy B₁, witaminy B₆, witaminy B₁₂, witaminy C oraz witaminy E. Dobre źródło wapnia, żelaza, potasu i witaminy B₂.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis