Niemieckie pączki

    Niemieckie pączki

    Zapisz do ulubionych
    2godz.35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    A może tak spróbować wyjątkowych tradycyjnych pączków niemieckich podawanych tylko na Nowy Rok? Jednym z ich atutów jest to, że nie są zbyt słodkie.

    Składniki
    ilość sztuk: 36 pączków

    • 300 ml ciepłej wody (45°C)
    • 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • 500 g (4 szklanki) mąki
    • 4 jajka, lekko ubite
    • 55 g masła
    • 2,5 łyżeczki soli
    • 120 ml (0,5 szklanki) mleka
    • 435 g (3 szklanki) rodzynek
    • 1 l oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier i 2 szklanki mąki. Wymieszać i zostawić na 1 godzinę, żeby ciasto wyrosło. Następnie dodać pozostałą mąkę, jajka, masło lub margarynę, sól, mleko i rodzynki. Wymieszać i ponownie odstawić na 1 godzinę, żeby wyrosło.
    2. Kłaść ciasto łyżką do gorącego głębokiego tłuszczu i smażyć, aż będą brązowe po obu stronach. Pączki przeważnie same się odwracają, kiedy są już usmażone na jednej stronie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący bo pączki mogą wówczas być surowe w środku, a przysmażone na zewnątrz. Odsączyć na papierowych ręcznikach. Można posypać drobnym cukrem lub cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis