Marokańska sałatka z kuskusem i jagnięciną

    Marokańska sałatka z kuskusem i jagnięciną

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sałatka rodem z północnej Afryki, kusząca aromatem kolendry i mięty. Większość jej składników można przygotować wcześniej. Jagnięcina to bogate źródło białka, a także witamin z grupy B, żelaza i cynku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cukinie, pokrojone w dużą kostkę
    • 2 czerwone papryki, pokrojone na kawałki
    • 2 żółte papryki, pokrojone na kawałki
    • 2 czerwone cebule, pokrojone na 6 cząstek
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 500 g filetów z jagnięcej karkówki, okrojonych z tłuszczu
    • 250 g kaszki kuskus
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
    • 8 czarnych oliwek, w plasterkach
    • 6 cebulek dymek, w plasterkach
    • Marynata
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • Sos
    • 6 łyżek soku pomidorowego
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka sosu chili
    • świeże listki kolendry lub mięty do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Cukinię, paprykę i czerwoną cebulę ułożyć w formie do pieczenia, polać 2 łyżkami oliwy i wstrząsnąć formą, aby tłuszcz pokrył warzywa. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 minut. W połowie pieczenia obrócić kawałki warzyw.
    2. Wymieszać wszystkie składniki marynaty w płytkim naczyniu. Włożyć mięso, obrócić, aby dokładnie pokryło się marynatą, a następnie przykryć naczynie i odstawić. Wszystkie składniki sosu wlać do zakręcanego słoiczka, wstrząsnąć, aby dokładnie się wymieszały i odstawić.
    3. Po 30 minutach pieczenia wymieszać warzywa, ułożyć na nich mięso, polać marynatą. Wstawić formę z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 30 minut. Mięso powinno się upiec, ale pozostać soczyste. (Do tego momentu można przygotować sałatkę wcześniej i przechowywać w lodówce do 24 godzin).
    4. Wsypać kaszkę do żaroodpornego naczynia i zalać wrzątkiem (aby przykrył kuskus). Przykryć i odstawić na 5 minut, aż woda wsiąknie, a kuskus będzie miękki. Dodać przyprawy, oliwki i dymkę, wymieszać widelcem.
    5. Przenieść mięso na talerz i odstawić na 10 minut, aż przestygnie. Upieczone warzywa wymieszać z kuskusem, a następnie pokroić mięso w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu. Wstrząsnąć słoiczek ze składnikami sosu i polać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać sałatkę, podawać na ciepło, przybraną listkami mięty lub kolendry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis