Małże z posypką parmezanową

    Małże z posypką parmezanową

    Zapisz do ulubionych
    38min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę oryginalną przystawkę należy przyrządzić z dużych małży, ponieważ mniejsze mogą stwardnieć podczas opiekania. Chociaż do przyrządzenia potrawy według tego przepisu wystarczą 24 małże, należy ich kupić co najmniej 30, ponieważ niektóre, być może, trzeba będzie wyrzucić jeśli się nie otworzą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 ml wytrawnego białego wina
    • 1 duża cebula, bardzo drobno posiekana
    • 3 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 30 dużych małży, oskrobanych i oczyszczonych
    • 50 g chleba razowego
    • 30 g natki pietruszki, posiekanej
    • 30 g parmezanu, świeżo startego
    • ½ łyżki drobno startej skórki cytryny
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • kawałki cytryny, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 38min. 

    1. Wlać wino do dużego rondla, wrzucić cebulę oraz czosnek i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotować przez minutę. Dodać małże, przykryć i gotować przez 2–3 minuty, od czasu do czasu potrząsając naczyniem. Zdjąć pokrywkę i starannie wymieszać małże. Wyjąć je szczypcami z rondla, gdy tylko się otworzą, i odstawić. Wszystkie nieotwarte muszle wyrzucić.
    2. Gdy małże wystarczająco ostygną, żeby wziąć je do ręki, oderwać i wyrzucić górną część muszli. Ułożyć małże w jednej warstwie w płytkim żaroodpornym naczyniu, oddzielić je muszli, ale nie wyjmować. Odstawić naczynie.
    3. Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Włożyć chleb do robota kuchennego lub miksera i rozdrobnić. Dodać pietruszkę, parmezan, startą skórkę z cytryny, pieprz kajeński oraz oliwę z oliwek i zmiksować.
    4. Palcami nałożyć mieszankę sera i tartego chleba na wszystkie małże i mocno ją ugnieść, tak żeby małż był całkowicie zakryty. Umieścić naczynie pod grzałką opiekacza i piec przez 2–3 minuty, aż posypka lekko się przyrumieni. Nałożyć małże na talerze i podawać z kawałkami cytryny do wyciśnięcia.

    Inne propozycje

    Małże po francusku w cydrze - wlać litr cydru do rondla, dodać cebulę i czosnek, gotować, aż objętość płynu zmniejszy się do 600 ml. Wrzucić do rondla pietruszkę, startą skórkę cytryny i pieprz kajeński. Dodać małże i otworzyć je, gotując na parze. Wyrzucić te, które się nie otworzyły. Przełożyć małże do misek. Przyprawić wywar i dolać go łyżką wazową do małży.

    Punkty dla zdrowia

    • Małże stanowią dobre źródło żelaza, podstawowego składnika hemoglobiny w czerwonych krwinkach, odpowiedzialnej za transport tlenu w organizmie. * • Parmezan jest bardzo twardym serem zrobionym z niepasteryzowanego chudego mleka krowiego. Zawiera dużo tłuszczu. Już niewielka ilość parmezanu bardzo silnie wpływa na smak potrawy, więc nie dodaje się go dużo. Dlatego nie zwiększa on znacząco zawartości tłuszczu w potrawach. * • Pieprzu kajeńskiego, uzyskiwanego z jednej z najmniejszych i najbardziej pikantnych papryczek chili, używa się często w celu pobudzenia krążenia.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło żelaza, niacyny, witaminy B₁, witaminy B₆ i witaminy B₁₂. Dobre źródło selenu. Dość dobre źródło wapnia, miedzi, kwasu foliowego, potasu, witaminy A, witaminy C oraz cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis