Makrela pieczona z koprem włoskim

    Makrela pieczona z koprem włoskim

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tłuste ryby, takie jak makrela, są głównym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które dobroczynnie działają na serce. Makrelę często podaje się z kwaskowatymi owocami lub innymi dodatkami, które łagodzą jej intensywny smak. W tym przepisie będą to sok jabłkowy, cydr i koper włoski o anyżkowym posmaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 małe makrele, oprawione
    • 1 cytryna, pokrojona w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    • 5-6 dużych gałązek świeżego rozmarynu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 duży koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
    • 1 liść laurowy
    • 150 ml wytrawnego cydru
    • 300 ml soku jabłkowego
    • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
    • 200 g jarmużu, drobno poszatkowanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Posypać rybę z zewnątrz i wewnątrz soląoraz pieprzem. Zrobić w obu bokach po 4-5 ukośnych nacięć. Włożyć do każdej ryby 3-4 plasterki cytryny, kilka plasterków czosnku i kilka gałązek rozmarynu. Pozostały czosnek i rozmaryn wetknąć w nacięcia, by nadały rybie smak w trakcie pieczenia.
    2. Rozgrzać oliwę w rondlu na średnim ogniu. Wrzucić koper włoski i smażyć około 3 minut, często mieszając, aż zacznie mięknąć. Dodać liść laurowy, cydr i około połowę soku jabłkowego. Dusić 4-5 minut, aż połowa płynu wyparuje. Dodać resztę soku jabłkowego i rozgrzać go.
    3. Przełożyć uduszony koper włoski do naczynia żaroodpornego, na tyle dużego, by wszystkie ryby zmieściły się w nim w jednej warstwie. Ułożyć makrele na koprze włoskim i posypać jego ziarnami. Przykryć foliąaluminiowąi piec 20 minut.
    4. Posypać rybę poszatkowanym jarmużem, znów przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 8-10 minut, aż jarmuż zmięknie. Podawać na gorąco.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Inne propozycje

    • Zamiast cydru można dodać więcej soku jabłkowego. * • W ten sam sposób można upiec inne ryby, takie jak tilapia lub pstrąg. Sok jabłkowy i cydr warto zastąpić białym wytrawnym winem wymieszanym z sokiem pomarańczowym i lekkim wywarem rybnym lub warzywnym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis