Makaron zapiekany z kiełbasą i fasolą

    Makaron zapiekany z kiełbasą i fasolą

    2polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To treściwe, kolorowe i bardzo pożywne danie główne polecamy jako łatwy posiłek na dzień powszedni. Możne je przygotować błyskawicznie z zapasów ze spiżarni. Podawać z zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g kiełbasy wieprzowej
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 250 g makaronu penne (rurki)
    • 400 g mieszanki fasoli z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 200 g kukurydzy z puszki
    • 500 g passaty pomidorowej
    • 1 łyżka sosu Worcestershire

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Smażyć kiełbasę na patelni teflonowej przez 12-15 minut na niezbyt dużym ogniu, aż się przyrumieni. Wyjąć z patelni, a gdy przestygnie, pokroić w grube plastry.
    2. Wrzucić cebulę na patelnię i smażyć przez 4-5 minut, często mieszając, aż się zeszkli. Dodać seler naciowy i smażyć przez 2 minuty.
    3. Wymieszać cebulę z selerem naciowym, kiełbasą, makaronem, fasolą i kukurydzą w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 × 25 cm. Wymieszać przecier pomidorowy z sosem Worcestershire i 250 ml wody. Zalać składniki zapiekanki w naczyniu żaroodpornym.
    4. Przykryć szczelnie folią aluminiową lub przykrywką i piec przez 25-30 minut, aż makaron zmięknie i wchłonie większość płynu. Podawać natychmiast, by makaron nie napęczniał.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Aby przygotować wegetariańską wersję tego dania, należy zastąpić kiełbasę kawałkami quorn lub kiełbaskami wegetariańskimi. * • Można też zamiast kiełbasy użyć sera, dodając do dania mozzarellę pokrojoną w kostkę i posypując odrobiną tartego cheddara.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis