Makaron zapiekany z grzybami

    Makaron zapiekany z grzybami

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Różne gatunki świeżych i suszonych grzybów wraz z pysznymi sercami karczochów nadają temu atrakcyjnemu daniu ciekawy smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 20 g suszonych borowików
    • 250 ml wrzątku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 4 łyżki czerwonego wina
    • 1 łyżeczka suszonej szałwii
    • 450 g różnych świeżych grzybów (np. shiitake, pieczarki, boczniaki), pokrojonych w plasterki
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • ½ łyżeczki cukru
    • 400 g makaronu muszelki
    • 400 g serc karczochów, odsączonych i pokrojonych na ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Włożyć suszone grzyby do żaroodpornej miski, zalać wrzątkiem tak, by je zakrył i odstawić na 15 minut.
    2. Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć przez 5-7 minut, cały czas mieszając, aż cebula zeszkli się i zacznie się rumienić.
    3. Odsączyć namoczone grzyby w sitku ustawionym nad miską, by zebrać płyn. Dodać do cebuli wraz z winem. Wrzucić szałwię. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień. Dodać świeże i namoczone grzyby. Gotować, mieszając, przez 3-4 minuty, aż zaczną puszczać sok.
    4. Dodać pomidory i cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 12-15 minut, aż sos zgęstnieje, a pomidory zaczną się rozpadać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    5. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować przez 5 minut, aż zacznie mięknąć.
    6. Starannie odlać makaron. Dodać do sosu wraz z karczochami i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika (nie przykrywając go) i piec przez 20 minut, aż makaron będzie al dente.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Kucharz radzi

    • Makaron i karczochy można wymieszać z sosem dzień wcześniej, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Wyjąć odpowiednio wcześnie, by potrawa nabrała temperatury pokojowej, a następnie posypać serem (jeśli używamy) i wstawić do piekarnika. * • Warto przygotować sos grzybowo-karczochowy w podwójnej ilości, gdyż można go przechowywać w lodówce do 3 dni, a potem odgrzać i polać świeżo ugotowane spaghetti.

    Inne propozycje

    • Żeby danie to zawierało więcej błonnika, należy użyć makaronu razowego. * • Jeśli lubimy, możemy posypać upieczone danie świeżo utartym parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis