Makaron z sardynkami, pomidorami i oliwkami

    Makaron z sardynkami, pomidorami i oliwkami

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To smaczne danie, świetne na posiłek w dzień powszedni, przyrządzane jest z korzystnie działającej na serce tłustej ryby oraz z popularnych produktów delikatesowych: salami, oliwek i suszonych pomidorów w oleju.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g razowego makaronu conchiglie (muszelki)
    • 2 puszki sardynek w oleju (po 120 g), odsączonych
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin lub oleju z pomidorów
    • 8 cienkich plasterków salami, pokrojonych w paseczki (ok. 50 g)
    • 400 g karczochów, odsączonych i pokrojonych na ćwiartki
    • 8 suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i posiekanych
    • 1 łyżka kaparów, odsączonych
    • 12 drylowanych czarnych oliwek
    • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub octu z sherry
    • 12 dużych listków bazylii, porwanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 10-12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
    2. Rozdzielić sardynki wzdłuż na połówki. Przed zakończeniem gotowania makaronu rozgrzać oliwę na dużej patelni teflonowej, wrzucić salami i smażyć na niezbyt dużym ogniu przez minutę. Dodać karczochy, pomidory, kapary i oliwki, skropić octem.
    3. Ułożyć na wierzchu sardynki i przykryć patelnię. Zmniejszyć maksymalnie ogień, aby sardynki podgrzewały się w samej parze.
    4. Odlać makaron, zachowując kilka łyżek wody. Wrzucić go do sosu i mieszając delikatnie podgrzewać jeszcze przez 1-2 minuty. Jeśli danie jest zbyt suche, dolać nieco odlanej wody. Wymieszać z bazylią i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    To jest to. Sardynki chodziły za mną od jakiegoś czasu. Zrobiłem danie i od tej pory jest u mnie #1! - 14 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis