Makaron z krewetkami i papryką

    Makaron z krewetkami i papryką

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Makaron ryżowy i kukurydziany z powodzeniem mogą jadać osoby z nietolerancją pszenicy. Gotuje się go tak samo jak makaron z mąki pszennnej i smakuje podobnie, a można go kupić w różnych kształtach. To danie ma bardzo wyrazisty smak, a podany z kruchą zieloną sałatą tworzy kompletny posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g ryżowego lub kukurydzianego makaronu świderki
    • 2 duże czerwone papryki, pokrojone
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 16 surowych krewetek tygrysich (ok. 250 g)
    • 125 ml przecieru pomidorowego
    • 2 łyżki wermutu lub wytrawnego sherry
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę w dużym rondlu. Wrzucić makaron i gotować przez 8-10 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    2. Rozgrzać żeliwną patelnię grillową. Wrzucić paski papryki i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, aż lekko się przypalą. Zdjąć patelnię z ognia i przełożyć paprykę do miski. Polać oliwą, przykryć i odstawić.
    3. Ponownie rozgrzać patelnię i smażyć na niej krewetki po minucie z każdej strony, aż zrobią się różowe. Dodać do papryki.
    4. Odlać makaron i odsączyć. Wlać do rondla przecier pomidorowy i wermut lub sherry. Postawić na małym ogniu i podgrzewać przez minutę.
    5. Przełożyć makaron do rondla wraz z papryką, krewetkami i posiekaną kolendrą. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać, podawać od razu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Krewetki można zastąpić przegrzebkami lub pokrojoną w plasterki ośmiornicą. Gotuje się je w taki sam sposób, ale niezbyt długo, żeby nie stwardniały. * • Do tego dania można użyć również makaronu pszennego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis