„Szpecle” - czyli niemieckie kluski kładzione

    „Szpecle” - czyli niemieckie kluski kładzione

    17polubień
    23min.


    Zrobione przez 487 osób

    Tradycyjne niemieckie kluski kładzione. Zamiast podawać je na maśle, jak podaje przepis, można podsmażyć w patelni boczek, a następnie podsmażyć w nim ugotowane kluski i podawać ze skwarkami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 60 ml (0.25 szklanki) mleka
    • 2 jajka
    • 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
    • 0.5 łyżeczki soli
    • 3 l gorącej wody
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze ubić jajka i na przemian z mlekiem dodawać do suchych składników. Miksować ciasto, aż będzie gładkie.
    2. Wyciskać ciasto wprost do osolonej gotującej wody przez prasę do szpecli lub przez durszlak albo metalową tarkę. (Można też położyć ciasto na niewielkiej desce do krojenia, a następnie, trzymając deskę tuż nad wrzątkiem, odcinać ciasto szerokim nożem po kawałeczku tak, by wpadało do wody.)
    3. Wyciskać po kilka klusek na raz i gotować przez 5 do 8 minut. Wybierać łyżką durszlakową.
    4. Ugotowane szpecle podsmażyć na maśle lub margarynie. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Anastazja
    autor:
    8

    Bardzo smaczne kluseczki, na stale zagoszcza w mojej kuchni. Zmodyfikowalam lekko: wymieszalam make pszenna z maka pszenna razowa i nie mialam galki, ale wyszly bardzo dobre, miekkie, mniam. - 13 lut 2012

    Anastazja
    autor:
    6

    - 13 lut 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis