Makaron z pieczonym kurczakiem

    Makaron z pieczonym kurczakiem

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To proste danie z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Przyrządzimy je z gotowego, pieczonego kurczaka oraz sosu pomidorowo-jogurtowego wymieszanego ze świeżymi, schłodzonymi tortelloni ze szpinakiem i serem ricotta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 450 ml przecieru pomidorowego z czosnkiem i ziołami
    • 300 g pieczonego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
    • 2 opakowania świeżych tortelloni ze szpinakiem i ricottą (po 250 g)
    • 200 g jogurtu greckiego (lub śmietany)
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • Do przybrania
    • gałązki świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać oliwę w małym rondlu, wrzucić cebulę i smażyć na niezbyt dużym ogniu 8-10 minut, aż zmięknie. Dodać przecier pomidorowy i kawałki kurczaka. Powoli doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i dusić 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
    2. Wrzucić makaron tortelloni do dużego rondla z lekko osolonym wrzątkiem i gotować 1-2 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Starannie odcedzić, wrzucić na powrót do rondla.
    3. Dodać do sosu jogurt i posiekaną kolendrę. Delikatnie podgrzać, cały czas mieszając.
    4. Polać makaron sosem i delikatnie wymieszać, przełożyć na półmisek. Podawać natychmiast. Udekorować gałązkami kolendry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis