Łosoś w sosie z sherry i orzechów włoskich

    Łosoś w sosie z sherry i orzechów włoskich

    Zapisz do ulubionych
    8godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świeży łosoś usmażony na patelni grillowej smakuje doskonale. Podamy go na listkach różnych gatunków sałaty z grejpfrutem, orzechami włoskimi i smażonymi wstążkami z cukinii oraz sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
    • sok i skórka drobno otarta z 1 cytryny
    • 3 łyżki półwytrawnego sherry
    • 4 filety z łososia ze skórą (ok. 115 g każdy)
    • 2 cukinie, pokrojone w cienkie paski
    • 150 g różnych sałat (rukola, roszponka, szpinak lub sałata liść dębu)
    • 1 czerwony grejpfrut, obrany i podzielony na cząstki
    • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
    • gałązki natki pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 8godz.35min. 

    1. Wymieszać połowę oliwy z olejem z orzechów włoskich, skórką i sokiem z cytryny oraz sherry w płaskiej misce. Włożyć łososia do tej marynaty, obtoczyć i wstawić pod przykryciem do lodówki na całą noc.
    2. Włożyć paseczki cukinii do dużej miski. Dodać resztę oliwy, wymieszać i odstawić. Ułożyć listki sałat na 4 osobnych talerzach, a na wierzchu położyć cząstki grejpfruta. Posypać orzechami włoskimi i odstawić.
    3. Rozgrzać żeliwną patelnię grillową na dużym ogniu. Wrzucić paski cukinii (jeśli to konieczne, w dwóch partiach) i smażyć przez 4-5 minut, raz odwracając, aż na ich powierzchni powstaną przypalone paseczki. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
    4. Wyjąć rybę z miski, a marynatę zachować. Zmniejszyć ogień na średni i wrzucić łososia na patelnię, skórą do dołu. Smażyć po 4-5 minut z każdej strony, żeby filety nie były surowe w środku, ale pozostały jędrne.
    5. Nałożyć trochę cukinii na każdą porcję sałaty, a na wierzchu ułożyć po jednym filecie z łososia. Wlać marynatę na patelnię i podgrzewać na dużym ogniu 1-2 minuty, żeby część płynu odparowała. Polać rybę sosem i podawać od razu, udekorowaną gałązkami natki pietruszki.

    Kucharz radzi

    • Paski z cukinii najlepiej jest wykroić obieraczką do warzyw, przeciągając nią wzdłuż całego warzywa, by uzyskać cieniutkie wstążki. Środkowy rdzeń z pestkami można wyrzucić. * • Jeśli nie mamy patelni grillowej, możemy upiec cukinię i łososia w opiekaczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis