Łosoś w majonezie z estragonem

    Łosoś w majonezie z estragonem

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Naszą potrawę można podawać na ciepło lub zimno, z sałatką z warzyw liściowych wymieszanych z groszkiem cukrowym bądź fasolą szparagową i chrupiącym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 steki z łososia (ok. 125 g każdy)
    • 150 ml wytrawnego białego wina
    • 1–2 liście laurowe
    • pasek skórki cytryny
    • Majonez z estragonem
    • 4 łyżki majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu
    • 150 g naturalnego jogurtu
    • drobno starta skórka z 1 cytryny
    • 2 łyżki świeżego estragonu, posiekanego
    • Kuskus
    • 250 g kaszki kuskus
    • 4 pomidory, grubo posiekane
    • 3 dymki, posiekane
    • 55 g rukwi wodnej, grubo posiekanej
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • sok z 1 cytryny
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Włożyć łososia do głębokiej teflonowej patelni. Polać winem i dodać liście laurowe, skórkę z cytryny oraz przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i gotować rybę przez 5–6 minut, aż jej mięso będzie półprzezroczyste w środku.
    2. Wymieszać jogurt z majonezem, startą skórką cytryny i estragonem. Przyprawić i przełożyć do miski.
    3. Gdy ryba się ugotuje, zlać większość wywaru do miarki kuchennej i dodać tyle wody, żeby miarka zawierała 360 ml płynu. Przykryć zdjętą z ognia patelnię pokrywką, żeby łosoś nie wystygł.
    4. Zalać kuskus w misce rozcieńczonym wywarem i odstawić na 3–4 minuty, żeby kaszka wchłonęła płyn. Spulchnić ją widelcem i dodać posiekane pomidory, dymki oraz rukiew wodną. Skropić oliwą oraz sokiem cytrynowym i wymieszać wszystkie składniki. Przyprawić.
    5. Podawać na ciepło z sałatką z kuskusu i majonezem estragonowym.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło żelaza, niacyny, witaminy B₁, witaminy B₆, witaminy B₁₂ i witaminy E. Dobre źródło selenu, witaminy A oraz witaminy C. Dość dobre źródło wapnia, kwasu foliowego, potasu, witaminy B₂ i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis